Home

Achtergrond 471 x bekeken

CZAV betaalt 155 euro per ton maaltarwe

Coöperatie CZAV betaalt over de oogst van vorig jaar 155 euro per ton voor maaltarwe en 157 euro voor baktarwe. Brouwgerst brengt 175 euro op.

Het zijn netto-prijzen, exclusief btw, die de telers ontvangen. De prijzen zijn gelijk aan de voorschotprijzen die de coöperatie al heeft betaald, zodat de telers geen nabetaling krijgen. CZAV wil de telers een zo hoog mogelijk voorschot betalen, zegt adjunct-directeur Ko Francke. "Het gebeurt daarom wel vaker dat er geen nabetaling volgt. Vorig jaar zag je de prijzen van boven 175 euro in korte tijd na de oogst wegzakken tot onder 120 euro. Daarom zit er dit jaar geen nabetaling in."

Het afgelopen seizoen werd wereldwijd veel meer graan geoogst. Francke: "Het areaal was gegroeid. En door de hoge prijzen van het seizoen ervoor konden de telers in veel gebieden in de wereld ook meer doen aan teeltverzorging. Dat verhoogde de opbrengst per hectare. Daarnaast werd er door de hogere olieprijs minder graan verwerkt tot bioethanol. Dat zette de prijs extra onder druk."

De prijs voor baktarwe is alleen uitbetaald als de tarwe voldoende eiwit bevatte en als de teler een teeltregistratie bijhield. Volgens Francke is slechts een paar procent van de tarwe als baktarwe verkocht. "Je hebt een bepaald gehalte aan eiwit nodig van de juiste kwaliteit. Omdat de omstandigheden tijdens de afrijping en de oogst niet optimaal waren is maar weinig tarwe als baktarwe verkocht."

Maaltarwe

De meeste telers in het Zuiden telen rassen die geschikt zijn als maaltarwe. Francke: "Maar door een goede graanoogst in Frankrijk kon CZAV minder maaltarwe exporteren voor de meelindustrie. Daarom moest een relatief groot gedeelte worden afgezet als voertarwe. Normaal wordt 80 procent van onze tarwe-inname verkocht als maaltarwe. Dit seizoen was dat tussen de 60 en 70 procent."

Dit heeft geen effect gehad op de uitbetaalprijzen, stelt Francke. "Door het grote overschot aan maaltarwe verdween het verschil tussen de prijzen voor voertarwe en maaltarwe."

Of registreer je om te kunnen reageren.