Home

Achtergrond 186 x bekeken

CPB: krimp economie 'historisch'

Het ziet er nog slechter uit voor de Nederlandse economie dan al gedacht.

De werkloosheid loopt volgend jaar mogelijk op tot 730.000 mensen en het tekort van de overheid stijgt naar 6,7 procent van het bruto binnenlands product.

Uit vandaag door het Centraal Planbureau (CPB) gepresenteerde cijfers blijkt dat ook de krimp van de economie nog groter uitvalt dan eerder voorspeld. In maart ging het CPB nog uit van een economische krimp van 3,5 procent dit jaar; nu wordt gerekend op 4,75 procent. Ook in 2010 is de neergang dieper: 0,5 procent in plaats van 0,25 procent. Dit jaar loopt het begrotingstekort volgens het CPB op tot 4,1 procent.

De arbeidsmarkt krijgt het zwaar te verduren; daar kan ook de door het kabinet ingevoerde deeltijd-WW niet veel aan doen. In 2010 is naar verwachting 9,5 procent van de beroepsbevolking werkloos, dat is bijna gelijk aan het niveau van begin jaren tachtig.

De krimp van de Nederlandse economie is voor een flink deel te wijten aan het inzakken van de wereldhandel, die met "een niet eerder vertoonde 15,25 procent terugvalt'', aldus het CPB. Maar ook consumenten geven veel minder geld uit dan vorig jaar. De consumptiedaling bedraagt voor 2009 volgens de prognose 2,75 procent. Dat gebeurt terwijl de koopkracht dit jaar nog wel stijgt; dit jaar met 1,75 procent. Volgend jaar daalt de koopkracht met 0,5 procent.

De voorspellingen van dinsdag zijn voor het kabinet van belang bij het opstellen van de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.