Home

Achtergrond 1 reactie

'CO2-opslag Barendrecht is leerproject'

De geplande ondergrondse opslag van het broeikasgas CO2 onder een woonwijk in Barendrecht is vooral een leerproject.

De te boeken milieuwinst is minder belangrijk. Dat zei minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vandaag tegen de gemeenteraad van Barendrecht.

Van der Hoeven beantwoordde tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen van raadsleden. De gehele raad en het college van burgemeester en wethouders zijn fel tegenstander van de opslag. De risico's zouden onduidelijk zijn en bovendien vrezen de bewoners dat de huizenprijzen dalen.

De minister ging daarop in. "Absolute veiligheid kan ik niet geven, die kan niemand bieden. Maar veiligheid is het belangrijkste criterium. Dat is van doorslaggevend belang. Als er vragen komen die niet beantwoord kunnen worden, dan houdt het op.''

Van der Hoeven benadrukte dat ze nog geen formeel besluit heeft genomen over het project. Besluitvorming vindt na de zomer plaats.
Een speciale, onafhankelijke, commissie MER concludeerde eind april dat CO2-opslag veilig kan.

Shell wil in Barendrecht de kooldioxide die afkomstig is van de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven opslaan in uitgeputte aardgasvelden. In Geleen staat een proefproject van GTI en DSM in de planning.

De projecten passen in het klimaatbeleid van het kabinet om de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen. Het afvangen en opslaan van het broeikasgas wordt gezien als tussenoplossing naar een 'schone' energievoorziening.

Van der Hoeven benadrukte dat ze nog geen formeel besluit heeft genomen over het project. Besluitvorming vindt na de zomer plaats. "Ik ga niet zeggen dat ik het stopzet, ik ga ook nog niet zeggen dat ik het doorzet. Zover ben ik nog niet. Ik wil eerst kijken waar de problemen zitten. Dan kijk ik wat oplosbaar is en dan zien we wat er overblijft.''

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  henk veenstra

  Over CCS wordt nogal wat onzuin uitgekraamd. Een beetje tegengas is te vinden op het weblog OVERDRACHTELIJK.

  Leer-project? Niet nodig..in Duitsland zijn tenminste twee gelijksoortige opslagstudies aan de gang met mogelijk dezelfde deelnemers.
  Veilig? ER zou eens gekeken moeten worden naar de twee recente bijna-rampen met CO2 in Duitsland.

  CO2-opslag is niets meer dan het opruimen van eeuwenlang gevaarlijk afval en een mogelijk lucratieve HANDEL mert opslag van CO2 uit heel NW-Europa in Nederland als afvalvat.

  Denkt EZ wel aan ons, onze kinderen, onze kleinkineren en alle generaties daarna?

  CCS wordt gesubsidieerd uit een potje voor bevordering van SCHONE energie-technieken. CCS hoort daar NIET bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.