Home

Achtergrond 262 x bekeken 4 reacties

'CO2-gasbedwelming varkens moet verboden'

De Tweede Kamer moet megavarkensslachterij VION in Boxtel verbieden varkens te doden via de CO2-bedwelmingsmethode.

De Stichting Rechten voor al wat leeft heeft daartoe vandaag opgeroepen. Volgens de stichting lijden de varkens tijdens de gasdoding verschrikkelijke pijnen in keel en longen en verwonden ze elkaar in hun paniek en ademnood. Hun doodstrijd zou ongeveer een halve minuut duren.

Bij slachterij VION worden volgens de stichting ongeveer twaalfhonderd varkens per uur afgemaakt. Het is één van de grootste slachterijen van Europa. De Tweede Kamer stemt naar verwachting volgende week over de CO2-methode.

De stichting pleit ervoor dat varkens electrisch worden bedwelmd. Deze methode zou in principe pijnlozer zijn, als het slachthuispersoneel de methode goed toe past. Ook hieraan schort het zeer, stelt de dierenrechtenorganisatie. Ze pleit voor meer toezicht en betere opleiding van het personeel.

Een andere dierenrechtenorganisatie Eyes on Animals houdt volgende week dinsdag en woensdag een Europese conferentie in Amsterdam over veetransport. Acht veeartsen uit verschillende Europese landen, de Voedsel en Waren Autoriteit en het ministerie van Landbouw spreken dan over inspecties tijdens de veetransporten en de problemen die de controleurs ondervinden bij hun werk. Vaak is er tijdens transporten geen drinkwater voor de beesten aanwezig en zijn de wagens veel te vol geladen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  ja, we doen het niet snel goed, laat deze dierenvrienden is een keer over de grens kijken hoe daar de landbouw in elkaar zit, daar is nog veel in te halen t.o.v. nederland, ik heb niks tegen voorop lopen maar om elke handeling in de landbouw met een microscoop te bekijken gaat mij te ver.

 • no-profile-image

  centje

  Idd Pete, alleen al omdat ze ons niet kunnen vertellen hoe het praktisch en financieel anders kan, geeft aan dat we ons nog steedsb op de goede weg bevinden !!

 • no-profile-image

  pete

  Alle "dierenbeschermers" weten "precies" hoe het beter moet, met de mond. Er is er niet een die er een keer 1 euro insteekt en zelf een goed voorbeeld geeft dat het echt kan wat ze preken.

 • no-profile-image

  anton

  waarom zijn we eigenlijk begonnen met castreren met CO2???

Of registreer je om te kunnen reageren.