Home

Achtergrond 22 reacties

CDA: grote grazers desnoods afschieten

Er zijn veel meer grote grazers in natuurgebied de Oostvaardersplassen dan het gebied aankan. Dat schaadt het dierenwelzijn.

De regering moet daarom desnoods overgaan tot afschot van dieren. Dat vraagt CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel in een motie, die hij vanavond wil indienen tijdens een debat over dierenwelzijn en diergezondheid.

Ormel vindt het vreemd dat van boeren wordt geëist dat ze hun dieren goed verzorgen – op straffe van een boete – terwijl natuurorganisaties de grazers aan hun lot overlaten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  freek

  laat die groene puntmutsen die zooi maar beheren komen wij foto`s nemen en gaan daarme naar de wspca(de wereld dieren bescherming)

 • no-profile-image

  gj

  @Joost, helaas heb je het nog niet begrepen... zucht.
  In natuurgebieden die te klein en afgesloten zijn regelen de dieren zelf hun aantallen niet. De aantallen worden geregeld door de hongerdood.
  Het is een illusie om in Nederland op deze manier zogenaamde natuur te hebben.

 • no-profile-image

  gert

  Staatsbosbeheer is een staat in een staat!!!

 • no-profile-image

  boerinnetje

  Ooit een grote grazer aan de hongerdood zien sterven?
  Zodra ze niet meer kunnen opstaan liggen ze 2 weken langzaam dood te gaan voordat ze dood zijn of een vos begint alvast zijn feestmaaltijd!!
  Dit weet iedere dierenarts.

 • no-profile-image

  Geertje

  Sinds Wilders zwart/wit denken neemt niemand kennelijk meer de moeite om na te denken. De vraag is ten eerste of het waar is dat er teveel grazers zijn en of we het met elkaar eens dat dit op een juiste anier is vastgesteld aan de hand van objectieve criteria. De tweede vraag is hoe je het teveel aan grazers kan voorkomen. Dat kan door de dieren elders te laten grazen en door bijv. een jaar of zo de koeien van de stieren te scheiden. Dat is niet natuurlijk, maar alles beter dan een natuurlijke hongerdood te laten sterven voor een "idee". Misschien zijn er vele, vele oplossingen waarvan de laatste dan is om ze desnoods af te schieten. Dat staat cru en dat is het ook. Meestal komen dit soort oplossingen als eerst uit de bus en is een excuus om niet na te denken over het principe. De man is gewone een erg luie politicus zonder visie.

 • no-profile-image

  joost

  Ja, boeren dat heet natuur en daar weten jullie niets van ,want bij jullie krijgen dieren zeker geen kans om van ouderdom dood te gaan.
  Waarom mogen mensen wel van ouderdom en ziektes dood gaan, maar mag een dier dat niet, want dan is het ineens zielig, voor wie, het dier of voor de jager.
  Als mensen 30 jaar zijn moeten ze ook maar euthanasie plegen, want anders kunnen ze nog een enge ziekte krijgen en ga je langzaam dood.

 • no-profile-image

  jan

  De dictatuur van de natuur schreef de telegraaf vorige week,in een paginagroot artikel

 • no-profile-image

  henk

  De democratische toetsing van SBB is ver te zoeken

 • no-profile-image

  gert

  Verburg heeft van een buitenlandse commissie toestemming gekregen ,om in de Oostvaarder plassen herten,paarden en runderen te laten verhongeren.Ze heeft die commissie een flinke onkostenvergoeding gegeven,wie betaald ,die bepaald

 • no-profile-image

  criticaster

  Heb deze kwestie bij de AID gemeld... die stellen min of meer dat SBB zelf haar regels mag bepalen... er wordt niet tegen opgetreden!

 • no-profile-image

  gert

  In Nederland wordt duidelijk gemeten met twee maten!!

 • no-profile-image

  Rabhin

  Ik dacht dat dit al lang en breed door de rechter getoetst was, zie: http://www.rechtspraak.nl/Actualiteiten/Beleid+bijvoeren+in+Oostvaardersplassen+niet+in+strijd+met+wettelijke+zorgplicht.htm
  Of is Ormel van plan de dierenwelzijnswet dusdanig aan te laten passen dat afschot van niet gehouden dieren zoals de rechter de dieren toen aangeduid heeft, te gaan verplichten door verplicht populatiebeheer. Dan krijgen de bestijdingsbedrijven het straks nog druk met o.a. de duiven op de dam, de zwanen bij schiphol etc. etc.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik snap er niets meer van.
  Mooie Maasluiterwaarden van allerbeste kwaliteit wordt ontvreemd van de landbouw en bevolkt met Galoways en ander uitheems vee.
  Het landschap vervuilt met distel en brandnetels tot een ,meter of meer hoog of in het gunstigste geval worden de vlakste stukken gehooid. Enkele maanden geleden werd het vlees van deze runderen door gerenommeerde restaurants aangeboden.
  Ik vond het rood- en zwartbont vee tenmiste nog mooi in de wei ipv die dreigende zwarte beesten.

 • no-profile-image

  niet verhongeren

  Heb in diverse fora al vaker gereageerd, het wordt tijd dat er in de maand oktober als de dieren nog mooi in het vlees zitten, tegen betaling voldoende dieren afgeschoten worden. Dit vlees kan dan mooi via de voedselbanken verdeeld worden, aan de mensen die het nodig hebben.
  Hoeven de dieren niet verhongeren, en de mensen ook niet

 • no-profile-image

  gj

  binnenkort big game hunting in de Oostvaardersplassen?
  10.000 euro's in de schatkist per trofee is toch wel redelijk dacht ik zo!

 • no-profile-image

  gert

  Dit schaadt ook het rechts gevoel,wat heet dan nog normen en waarden,dit wordt dan ook te pas en te onpas gebruikt

 • no-profile-image

  freek

  ik vind dat ze niets moeten doen en die beesten gewoon aan hun lot overlaten. Laat die groene puntmutsen de kans krijgen ons te tonen dat net als zwijnen die koeien en paarden zelf het evenwicht aanvoelen en ophouden met fokken en pardoes dood neervallen

 • no-profile-image

  piet

  kunnen die groene puntmutsen weer duizenden kruizen in elkaar gaan zitten timmeren,als het hout maar milieuvriendelijk is.is eigenlijk een goede dagbesteding voor ze,kunnen ze minder onzin bedenken in de tweede kamer.

 • no-profile-image

  Patrick

  Tja, Ormel ken ik nog van dat mooie veregtarische kookboek, dus Ormel is toch niet meer serieus te nemen.
  Laat hem maar indienen wat ie wel om toch nog een beetje aandacht te krijgen.
  Ormer wordt toch op plaats 77 gezet bij een volgende verkiezing
  Dus een storm in een glas water dus.
  Next.

 • no-profile-image

  wild verke

  Joost wat ben je toch een naargeestig mannetje.
  We mogen blij zijn dat we in Nederland vruchtbare en en vlakke grond hebben. landen als Oostenrijk zijn stomverbaasd als wij hier onze goede grond laten verwilderen terwijl zij met een hooivork het gras de berg af moeten trekken

 • no-profile-image

  GJ

  @Joost, Peize.
  Natuurgebieden die te klein zijn en waar teveel dieren leven die daaruit niet weg kun komen is geen natuur!
  Je vraagd je ook af wat zielig is dood door ziekte of door de jager.
  Je vergeet dat de dieren dood gaan door honger. En dat is wel een langzame dood!

 • no-profile-image

  joost

  Die dieren regelen hun aantal zelf wel, maar je hebt gelijk de natuurgebieden zijn te klein, maar dat komt omdat er zoveel veeboeren zijn die produceren voor andere landen op onze kosten.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.