Home

Achtergrond 164 x bekeken

CBS: veel angst voor inbraken

Nederlanders zijn bang voor inbraken. Uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een op de twintig denkt dat de kans op ongenodigd bezoek thuis groot of zeer groot is.

Bij een op de honderd is werkelijk ingebroken, blijkt uit de CBS-cijfers. Bewoners van allochtone stadsbuurten schatten de kans op inbraak viermaal zo hoog in als bewoners van stedelijke buurten met weinig allochtonen. De werkelijkheid is echter anders: in allochtone buurten wordt er twee keer zo vaak ingebroken.

In heel slecht verlichte buurten schatten de bewoners de kans op inbraak vier keer hoger in dan heel goed verlichte buurten. Uit de CBS-cijfers blijkt dat aardig te kloppen want in slecht verlichte buurten wordt twee keer zo vaak ingebroken.

De verwachting dat er wordt ingebroken hangt ook samen met de onderlinge contacten in de buurt. Bewoners van buurten waar heel weinig contact is, denken ruim twee keer zo vaak dat er bij hen ingebroken zal worden. In deze 'anonieme' buurten komen inbraken inderdaad twee keer zo vaak voor, blijkt uit de CBS-analyse.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.