Home

Achtergrond

Brussel verkoopt oude interventiemais

De Europese Commissie gaat oude interventiemais verkopen. Het betreft ongeveer 15.000 ton dat voor 2008 is geoogst.

Vanwege de slechte kwaliteit door de lange bewaarperiode mag er bij uitzondering onder de interventieprijs (momenteel € 104,53 per ton) worden geboden, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen.

Binnenkort neemt de Commissie een beslissing of ook andere mais uit de interventiesilo’s wordt verkocht. Totaal is dit seizoen 562.656 ton mais aangeboden voor interventie. Er is tot nu toe 513.683 ton opgekocht door Brussel. Er wordt nu geen graan meer aangeboden omdat de marktprijzen boven de interventieprijs liggen.

Tarwe

De Commissie heeft ook een verordening aangenomen voor een nieuw interventiesysteem voor harde tarwe en rijst. De referentieprijs voor beide graansoorten is € 101,31. “Gelet op de noteringen voor beide grondstoffen wordt er vooralsnog geen gebruik gemaakt van deze verordening”, stelt het productschap. “Maar een aantal elementen uit de verordening zal terugkomen in de horizontale interventieverordening die geldt vanaf 1 juli 2010.”

Tot 1 juli 2010 kan maaltarwe en gerst nog onbeperkt worden aangeboden tegen minimaal €101,31 per ton. Daarna wordt maximaal 3 miljoen ton maaltarwe overgenomen voor € 101,31 per ton. Bij een daling van de noteringen onder deze referentieprijs kan de Commissie een inschrijving openen voor de opkoop van graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.