Home

Achtergrond 215 x bekeken

Brussel maant tot solidariteit bij griepvaccin

Brussel roept Nederland en enkele andere landen op tot solidariteit bij de vaccins tegen Mexicaanse griep.

Nederland behoort tot een klein groepje van zeven EU-landen dat bij fabrikanten al miljoenen doses heeft besteld voor het geval er een vaccin komt.

"Alle landen, ongeacht of ze nu zulke vooraankopen hebben gedaan of niet, moeten solidair zijn met elkaar'', zei EU-commissaris Andoulla Vassiliou (Gezondheid) vandaag.

Onzeker is nog welke bevolkingsgroepen het vaccin als eerste krijgen. Ministers van Volksgezondheid gaan daar volgende maand in Zweden prioriteiten voor uitdokteren. "De voorrangsgroepen hoeven niet per se dezelfde te zijn als bij de gewone griepprik'', zei de EU-commissaris. Zij denkt aan voorrang voor een groep mensen met onmisbare diensten (circa 5 procent van de Europese bevolking, ofwel 25 miljoen mensen) en een groep ouderen en zwakkeren (circa 30 procent van de bevolking, ofwel 150 miljoen burgers).

De Mexicaanse griep heeft wereldwijd inmiddels 139 levens geëist. In de EU, Noorwegen, Zwitserland en IJsland was het aantal besmettingen maandag opgelopen tot bijna 1200 gevallen, waarvan twintig in Nederland.

Fabrikanten hebben al drie kandidaat-virussen vastgesteld die geschikt zijn om een vaccin te maken. Goedkeuring door autoriteiten kost minstens vier à vijf maanden.

De EU wil het vaccin niet tegelijk toedienen met de gewone griepprik, om de fabrikanten niet te veel te belasten. Voor elke burger zijn twee doses vaccins nodig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.