Home

Achtergrond 183 x bekeken

Brown verder in het nauw na historische nederlaag

De druk op de Britse premier Gordon is verder toegenomen na het historische verlies van zijn partij Labour bij de Europese verkiezingen.

De sociaaldemocraten eindigden als derde, met de slechtste score voor deze partij sinds 1910. De uitslag betekent de tweede zware klap voor Brown in korte tijd. Lokale verkiezingen die donderdag werden gehouden, verliepen ook als desastreus voor Labour.

Brown lijkt te worden afgerekend op het extreme declaratiegedrag van veel politici en zijn aanpak van de economische crisis. De laatste weken neemt binnen zijn partij de druk op hem toe af te treden.

"Als Labour-parlementsleden en Gordon Brown de boodschap van deze (verkiezings)resultaten niet opvangen, dan is het afgelopen met ons. De boodschap is duidelijk: we hebben een volstrekt andere politiek richting nodig'', zei het radicaal linkse partijlid John McDonnell maandag.

Brown wijzigde zijn kabinet afgelopen week nadat zes bewindslieden waren opgestapt. Maandagavond voert hij overleg met Labour-parlementariërs. Hij zou het verzet willen smoren door concessies te doen aan zijn tegenstanders. Zo wil hij afzien van plannen voor een omstreden privatisering van het Britse postbedrijf en alsnog een onderzoek beginnen naar de oorlog in Irak, meldden Britse media.

Vooral de Conservatieven spinnen garen bij de aftakeling van Labour. De belangrijkste oppositiepartij behaalde bij de Europese verkiezingen 28,6 procent van de stemmen. Tweede is de rechtse anti-Europese Onafhankelijkheidspartij (UKIP), die 17,4 procent kreeg, gevolgd door Labour met 15,3 procent. De extreemrechtse anti-islam en -immigratiepartij BNP (Brits Nationale Partij) won voor het eerst twee zetels in Europese parlement.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.