Home

Achtergrond

Britse melkproductie zakt met ruim 5 procent in

De Britse melkproductie zal dit jaar met 670 miljoen liter ofwel 5,2 procent inzakken naar 12,2 miljard liter.

Hooguit een op de vijf boeren is van plan in het bedrijf te investeren of meer koeien binnen te halen. Dat voorspelt het zuivelschap DairyCo na het jaarlijkse onderzoek naar de plannen van de Britse melkveehouders.

Dat betekent volgens het schap dat de toename in de melkplas niet voldoende is om het vertrek van honderden andere melkveehouders op te vangen. Het aantal investerende boeren ligt op net de helft van het niveau van vorig jaar en op het laatste peil sinds DairyCo vijf jaar geleden met het onderzoek begon.

Uitbreiding

Het zuivelschap constateert tegelijkertijd dat veel melkveehouderijen wel de ruimte hebben om uit te breiden. 44 procent van de bedrijven kan binnen de bestaande stallen meer koeien huisvesten. "Als al die koeien inderdaad zouden komen, dan kan de melkproductie juist met bijna 600 miljoen liter omhoog", berekent DairyCo.

Het schap stelt bovendien dat de vooruitzichten op de wat langere termijn niet echt somber zijn. Bijna 80 procent van de boeren die nu willen blijven denkt over tien jaar ook nog steeds in de melkveehouderij te zitten.

De melkveehouders van de toekomst zijn over het algemeen boeren die in het verleden al fors hebben geïnvesteerd en dat in de toekomst ook blijven doen, veronderstelt DairyCo. "Daardoor zal de Britse melkveehouderij verder veranderen met minder en grotere bedrijven die een toenemend deel van de nationale melkplas leveren."

Of registreer je om te kunnen reageren.