Home

Achtergrond 420 x bekeken

Britse koningin laat zwanen tellen

De Britse koningin Elizabeth II laat volgende maand de zwanen op de rivier de Theems tellen.

De jaarlijkse Swan Upping, een traditie die teruggaat tot de twaalde eeuw, heeft plaats van 20 tot en met 24 juli, zo liet het paleis vandaag weten. De 83-jarige vorstin zal een deel van de vaartocht meemaken.

Volgens het Britse gewoonterecht bezit de Britse vorst alle zwanen in Groot-Brittannië die niet van een ander zijn. Elizabeth stelt zich tevreden met de dieren die rond de Theems en zijn zijrivieren leven. Het is de bedoeling dat de koninklijke zwanenwachter, professor Christopher Perrins van de Universiteit van Oxford, op 20 juli uitvaart met koninklijke zwanenmarkeerder David Barber en de vogels gaat tellen. Zij varen in traditionele roeiboten, dragen scharlaken uniforms en tellen, wegen en meten zwanen en hun jongen.

In de middeleeuwen liet de zwanenwachter het niet bij tellen van de vogels. Hij probeerde er zo veel mogelijk te vangen. De dieren werden verwerkt in de spijzen die tijdens koninklijke banketten en feesten werden opgediend.

Dit jaar willen Perrins en Barber vooral weten, hoeveel schade honden en vissers aan de zwanen en hun jongen toebrengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.