Home

Achtergrond 416 x bekeken 2 reacties

Brazilië geeft deel Amazone aan boeren

Brazilië wil landbouwers die illegaal de Amazone zijn binnengedrongen, het stuk grond dat ze exploiteren in eigendom geven. In totaal gaat het om een gebied dat met een omvang van 670.000 vierkante kilometer groter is dan Frankrijk.

De maatregel heeft betrekking op stukken grond die kleine en grote landbouwers voor 1 december 2004 in bezit hebben genomen. De Braziliaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben ingestemd met het toekennen van de grond aan de boeren. De maatregel wordt van kracht zodra president Luiz Inácio Lula da Silva zijn handtekening onder het voorstel zet.


De Braziliaanse nieuwssite G1 en de Spaanse krant El País meldden zaterdag dat prominente leden van de Arbeiderspartij (PT) van Lula de president hebben gevraagd zijn veto tegen het plan uit te spreken. Zij denken dat de maatregel een aanmoediging is om illegaal land in het regenwoud in bezit te nemen.


Vorig jaar verdween alleen al in Brazilië bijna 12.000 vierkante kilometer Amazonewoud, onder meer door boskap voor veehouderij en sojateelt en houtkap door de lokale bevolking. Het Amazoneregenwoud is met een oppervlakte van 6,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud ter wereld. De bossen spreiden zich uit over negen landen: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Het grootste deel van het regenwoud ligt in Brazilië (ongeveer 65 procent).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  dit zijn de zgn. landloze boeren,die steeds weer door grondeigenaren en militairen van net in gebruik genomen grond worden verjaagd,dit tafereel speelt zich al tientallen jaren af in Brazilie,zo wordt er steeds weer regenwoud gekapt,de grondeigenaren claimen steeds weer de ontgonnen grond en verjagen steeds weer met hulp van militairen en de regering de landloze boeren

 • no-profile-image

  goed

  Hoog tijd dat we in Nederland ook eens stukken bos en natuurgrond gaan bezetten, misschien vinden de staten generaal dan dat wij dat ook legaal moeten kunnen gebruiken, om het als landbouwgrond te kunnen exploiteren!

  Dat is weer eens wat anders dan het omgekeerde! Zo zie je maar weer, in Nederland planten we 100 bomen en in het buitenland kappen we er gewoon 100.000.......ja dat helpt !

Of registreer je om te kunnen reageren.