Home

Achtergrond 627 x bekeken 9 reacties

Bouw duurzame stal kan veel geld opleveren

Een melkveestal die wordt gebouwd volgens de eisen van de maatlat duurzame veehouderij is aan het begin duurder.

Maar hij levert een financieel gezond bedrijf uiteindelijk 112.000 euro meer voordeel op dan een traditionele melkstal. Dit betoogde senior adviseur Max Arends van Accon-AVM accountants tijdens een symposium van Accon en Forfarmers in Rietmolen in Overijssel.

Arends verbaast zich erover dat veel melkveehouders vaak wel beknibbelen op de bouw van een duurzaam bedrijfsartikel als een stal, terwijl ze soms aan het begin van het quotumjaar achteloos veel te veel melken. Later moeten ze dat duur rechttrekken met de aankoop of de lease van extra qoutum, om een hoge superheffing te voorkomen.

Fiscale regelingen

Een nieuwe stal moet gemiddeld twintig jaar meegaan. Daarom is het van belang dat bij de bouw van die stal zo veel mogelijk gebruik kan worden gemaakt van fiscaal gunstige regelingen. Een stal die voldoet aan de eisen van de maatlaat duurzame melkveehouderij (MDV) is zo’n stal.

Arends vergelijkt de bouw van een traditionele stal voor 120 melkkoeien met de bouw van een MDV-stal. De traditionele stal vergt een investering van 500.000 euro, terwijl een MDV-stal 50.000 euro duurder is. Op de duurzame stal kan jaarlijks een veel groter bedrag worden afgeschreven dan op een gewone stal.

Ook geldt een Milieu-investeringsaftrek (MIA) van 30 procent. Verder is het jaarlijkse fiscale voordeel voor de inkomstenbelasting van de duurzame stal het dubbele van de gewone stal. Alles bij elkaar is het totale financiële voordeel van de duurzame stal meer dan het dubbele van het voordeel bij de bouw van een gewone stal (317.000 tegenover 155.000 euro). Als daar de vanaf gaan, resteert nog steeds een extra voordeel ten gunste van de MDV-stal van 112.000 euro.

Dit voordeel geldt weliswaar over de hele periode van 20 jaar. De meeste baten vallen voor een normaal draaiend bedrijf, dat fiscaal iets kan verrekenen, echter al tijdens de eerste jaren, stelt Arends.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  Bij een MDV-stal kun je inderdaad ook de laatste 50% afschrijven, maar bij verkoop betekent dat wel een hogere boekwinst waarover dan een hoog tarief belasting betaald moet worden. Vrije afschrijving is gewoon een sigaar uit eigen doos en geeft hooguit wat liquiditeitsvoordeel.

 • no-profile-image

  Richard

  Hoe denkt meneer arends over het feit dat vrijwel alle MDV stallen op het randje van toegestaan balanceren omdat ze veelal gebouwd worden met een klimaatcomputer om aan de emmissie eis te voldoen. De klimaatcomputer dient afgesteld te worden zoals de stallen in de jaren 70 gebouwd werden. Minimale ventilatie. Dit in combinatie met 3 maanden geheugen. Wanneer de overheid gaat handhaven en reken er maar op dat dat gebeurd dan gaan ze achter elkaar nat. Dan kun je je belasting voordeel terugbetalen, als er geen economisch delict van wordt gemaakt...
  In mijn ogen wordt er iets te makkelijk over gedaan.

 • no-profile-image

  Klaas

  De MDV-stal in dit voorbeeld kost 50.000 euro extra. Daar staat 30% of 165.000 euro MIA tegenover; van MIA heb je alleen voordeel als je in het jaar van investeren een hoog inkomen hebt of een negatief inkomen kunt verrekenen met positieve inkomens in voorgaande of eventueel volgende jaren. Bij een betaald belastingtarief van 40% is het voordeel van de MIA 66.000 euro. Dat je de MDV-stal willekeurig mag afschrijven, levert alleen voordeel op als je voldoende inkomen hebt in de komende jaren. Over een periode van 20 jaren gerekend levert het alleen eventueel liquiditeitsvoordeel op, want ook de niet-MDV-stal mag uiteindelijk tot nihil worden afgeschreven. Hoe het vermelde voordeel van 112.000 euro is berekend, is mij een raadsel!

 • no-profile-image

  carla.weging@gmail.com

  Voor zover ik weet kan nog maar tot max 50% van de WOZ waarde worden afgeschreven...

 • no-profile-image

  gert

  De theorie klopt wel, maar de praktijk is weerbarstiger.

 • no-profile-image

  Ed

  Dat valt wel mee, je moet gewoon creatief omgaan met hoe de punten die je moet zien te halen. En vooral, welke punten

 • no-profile-image

  gert

  Nu de lening bij de bank nog omzetten in een Euribor lening,nu nog geen 2% rente!!!

 • no-profile-image

  Farmer Hank

  500000 euro voor een stal van 120 koeien. Bijna vier en half duizend euro per koe. Zal nog wel een melkstal van 150000 of twee robots +- 200000 bij moeten. Gekkenwerk. En dan gek vinden dat de nederlandse boer niet voor een kost prijs van 25 eurocent kan melken. Wij bouwen hier voor $1500 per koe, is +- 1000 euro op dit moment. reken nog maar $500 voor de melkstal extra. Scheel toch bijna 4,5 cent op de kostprijs

 • no-profile-image

  hoi

  Farmer Hank, Indiana. 6000 euro per koe is ook niet vreemd hoor.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.