Home

Achtergrond

'Borssele-conflict kan hele Essent-deal afblazen'

De hele overname van Essent door RWE zou opengebroken moeten worden en uiteindelijk afgeblazen, als de rechter in Arnhem het Zeeuwse energiebedrijf Delta gelijk geeft in een kort geding over kerncentrale Borssele.

Daarvoor waarschuwen RWE en Essent vrijdag tijdens het geding dat het Zeeuwse energiebedrijf Delta tegen hen heeft aangespannen.

Delta is samen met Essent-dochter EBD eigenaar van EPZ (kerncentrale Borssele), en in de huidige situatie zijn zes provincies en 130 gemeenten invloedrijke aandeelhouders van de kerncentrale.

Bij overname door het Duitse en grotendeels particuliere RWE liggen de belangen anders, redeneert Delta. Het Duitse RWE en Essent komen in hun overnamedeal met een spciale constructie tegemoet aan zorgen over de toekomstige invloed van RWE. Het Essenteigendom van Borssele wordt dan gesplitst in een economisch eigendom voor RWE, en een juridisch eigendom voor een aparte Publiek Belang BV met publieke aandeelhouders.

Volgens Delta is dat strijdig met de statuten van Borssele, die bepalen dat de centrale in publieke handen moet blijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.