Home

Achtergrond 3 reacties

'Borgstellingsfonds ruimer inzetten in crisis'

Rabobank en LTO Noord Glaskracht pleiten voor het inzetten van het borgstellingsfonds bij het voorkomen van faillissementen onder tuinders. Plannen om het kredietplafond in dit fonds te verruimen, zijn nog in onderzoek bij de Europese commissie.

Volgens Rabobank Nederland kan deze garantieregeling op investeringen ook worden ingezet bij bestaande leningen. Directeur akker- en tuinbouw Dick Oosthoek noemt dat ongebruikelijk, maar het helpt risico’s voor nieuwe overbruggingskredieten te verlagen. Zo ontstaat een instrument om faillissementen te voorkomen. Oosthoek: "We verzamelen voorbeelden van bedrijven om met het ministerie te bespreken."

In november vorig jaar kondigde landbouwminister Gerda Verburg een pakket maatregelen af om de tuinders te helpen bij investeringen in energie. Zo werd de maximale krediethoogte in het borgstellingsfonds verruimd. De Europese Commissie onderzoekt deze plannen nog altijd.

LTO Noord Glaskracht wil de regeling direct inzetten voor overbruggingskredieten. "Nu geldt de garantieregeling alleen voor investeringen, maar we willen dat verruimen met overbruggingskredieten", zegt Glaskrachtvoorzitter Nico van Ruiten. "In het midden- en kleinbedrijf (MKB) bestaat al zo’n regeling."

Oosthoek denkt dat het lastig wordt de reglementen voor het fonds nog aan te passen. De verruiming van het kredietplafond is nog altijd niet geëffectueerd. "Dit zou opnieuw een forse aanpassing van het reglement betekenen, het is de vraag of het reëel is dat het snel kan worden doorgevoerd."

Toch wil de bank in overleg met het ministerie. Het fonds wordt door het uitblijven van investeringen nu ook nauwelijks toegepast. Het pakket maatregelen dat minister Verburg in november overeen kwam met de sector heeft relatief weinig impact gehad in deze crisis, constateert Oosthoek. Ook de garantieregeling voor aardwarmte ligt voor onderzoek in Brussel.

De sector onderzoekt of MKB-regelingen voor de tuinbouw ook toepasbaar zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Dit is niets anders dan verkapte staatsteun aan de banken.

 • no-profile-image

  gert

  Als de Rabobank de rente op leningen een paar procent gingen verlagen waren de tuinders al erg geholpen ,daarvoor hoeven ze ook niet naar de Europese commissie

 • no-profile-image

  ex. tuinder

  Beste mensen de rabo is zelf de sculdige aan de crisis rabo is de grootste tuinder van nederland +/_ 600Ha tuinbouwkas ,gebruikt de tuinder als risico nemer, om zelf geen belasting te betalen Dit jaar wort er weer een groot verlies geleden van 100.000 euro per Ha.
  600x 100.000euro =600 ton euro de tuinder zijn blud nu nog proberen het risico opnieuw bij een ander onder te brengen is schandalig legaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.