Home

Achtergrond 298 x bekeken 11 reacties

Boereninkomens daalden nog nooit zo hard

Het gemiddeld inkomen uit een agrarisch bedrijf bedroeg vorig jaar ruim 32.000 euro. In 2007 lag het nog op ruim 57.000 euro.

Zo’n sterke terugval heeft zich niet eerder voorgedaan. Dat concludeert onderzoeksinstituut LEI in zijn jaarlijkse Landbouw-Economisch Bericht, dat vandaag is verschenen.

Het LEI schrijft de slechte resultaten toe aan een prijsdaling (door een hogere productie en een afnemende export) in combinatie met een sterke kostenstijging (van voer, energie, kunstmest), mede door de hoge olieprijs.

De resultaten per deelsector zijn uiteraard verschillend, hoewel bijna geen enkele tak zich aan de malaise kon onttrekken. Alleen in de varkenshouderij waren de resultaten beduidend beter dan in 2007, maar slechter dan dat jaar kon ook niet. De inkomens in de vleeskalverhouderij, fruitteelt en boomkwekerij bleven vorig jaar nog redelijk op peil.

Alle andere sectoren scoorden slechter dan in 2007. Vleeskuikenhouders en bloembollentelers teerden zelfs in op hun eigen vermogen. Melkveehouders en akkerbouwers zagen hun inkomen uit bedrijf vorig jaar met de helft teruglopen, glastuinbouwers verdienden gemiddeld nog maar een kwart van 2007.

Veel bedrijven wisten hun inkomen nog enigszins op peil te houden door bedrijfstoeslagen (circa driekwart van de bedrijven ontvangt zo’n EU-toeslag) en door een baan ernaast te nemen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bertus

  de inkomens dalen over 2009 nog harder

 • no-profile-image

  wipkip

  Akkerbouwbedrijven die tientallen duizenden euro's vangen (omdat ze in de referentie jaren veel graan verbouwden), vind ik onterecht veel inkomensteun.

 • no-profile-image

  Veehouder

  wipkip wat dacht je van btw, aow, pensioen, uitkering, ww, wachtgeld en bonus? Geef het goede voorbeeld en garandeer ons dat je de samenleving niet op kosten zal jagen.

 • no-profile-image

  rob

  mijne bmw isvan 1996 en die kosten heb ik er nog niet aan gehad, staat veel stil. voor verplaatsingen onder en naar kolega's neem ik de Donkervoort D8 met een 1.8 audi motor. Leuk karretje om effe de inkomenssteun op te halen.

 • no-profile-image

  joris

  O, even terug op die BMW met die run-flat tires, die gaat ook langer dan 2 jaar mee, heb er een van 2002 met zo'n 180.000 kilometer erop, en heb net de tweede set remschijven en blokken erop gezet, nog steeds eerste uitlaat, en alleen de achterste schokbrekers nog maar vervangen, nogal wat anders dan die japanse of amerikaanse wegwerp rommel.

  (nee, ik werk niet voor BMW)

 • no-profile-image

  Zandboer

  Er zijn sectoren die nogal wat meer beuren dan de akkerbouw. Dat is ook niet erg, maar kijk daar ook even naar voordat je de graanboer beticht. Veehouderij heeft ook wel enige inkomsten uit steun. En granen zijn mede heel betaalbaar omdat de steun er nog is. Zonder zullen de prijzen volatieler worden, en over de linie zeker niet goedkoper

 • no-profile-image

  brabander

  zeg Rob de Pooier wat ben jij toch aan het klooien. Ik rijd geen kilometer voor m'n inkomenssteun. Kerel, dat krijg ik zo bijgeschreven. Nee daar hoef ik niet voor naar de pomp. Heb ik helemaal geen Hummer, of wat dan ook , voor nodig.

 • no-profile-image

  brabander

  wipkip, volgens mij ben je niet goed op de hoogte

 • no-profile-image

  joris

  hier nog effe wat meer lompe praat, waarom niet gewoon alle subsidies van de baan? doet wel effe (heel erg) zeer, maar als de burgers die al die domme smart-ass opmerkingen op onze boeren-site plaatsen eens een keer ECHT honger hebben net als in de derde wereld mischien dat ze dan eens wat meer respect hebben voor de boer die er voor zorgen dat er geen honger is (in de eerste wereld zoals dat eet)
  nieuwe auto iedere twee jaar, (nog) grotere HD televisie, video games voor de kids (zodat ze nooit buiten hoeven te komen) nog een auto voor als de andere een lekke band heeft (koop bmw met run-flat tires, dan heb je geen reserve auto nodig!!!) en al die dure rommel waar we zo genaamd niet zonder kunnen, maar als de burger denkt dat de boer om te veel geld voor zijn werk vraagt dan breekt de pleures uit !!!!!
  De samenleving is knap ziek dezer dagen, ja vroeger was vroeger, we moeten vooruit denken, maar af en toe dan wenste ik wel eens dat ik in de eerste helft van 1900 geboren was in plaats van in de tweede helft, de tewwede werled oorlog was geen lolletje, maar de tijd erna was tenminste een bloeiende tijd, geen breek de boer af-tijd net als nu.


  Bedankt, Joris de kloris

 • no-profile-image

  wipkip

  Bedrijfstoeslag per direct afschaffen. Het is alleen maar het in stand houden van grote bedrijven met veel graan, die een relatief lui leven lijden

 • no-profile-image

  jan

  Gisteren in supermarkt gezien dat 1 pak volle melk van Campina 0,99 Euro kost. Wij blijven ons met 22 cent een oor aan laten naaien. Dat is een slordige 350%. Het wordt tijd dat LTO zich hard maakt voor het doorlichten van de keten in EU verband. Maar ja, voor wat geld onder tafel zullen LTO- bestuurders hun mond wel houden, denk ik. Maar WAT DOET EEN LEDENRAAD BIJ DE COOPERATIE EIGENLIJK??? ZITTEN DIE COLLECTIEF TE SLAPEN? Tiny Sanders kreeg destijds al naast zijn salaris van 1 miljoen, nog een bonus van 3,4 MILJOEN!! Da's prima als de resultaten goed zijn. Maar met deze desastreuse resultaten vind ik dat de bonussen van de top onherroepelijk moeten worden ingetrokken en pas uitgekeerd moeten worden boven een uitbetaalde prijs van bijvoorbeeld 0,37 Euro per liter melk. Elke cent daarboven kan dan nog beloond worden met bijv. 5 of 10 % extra bonus. Dus een prestatiebeloning koppelen aan de prestatieprijs die de onderneming uitbetaald. En niet alleen voor de zuivel, maar voor alle sectoren, want uiteindelijk zitten we allemaal in dezelfde greep van onze cooperaties en supermarktketens. En de eigen portemonnaie is en blijft de beste motivator!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.