Home

Achtergrond 177 x bekeken

Boer kan Europese inkomenstoeslag eerder krijgen

Boeren kunnen hun volledige inkomenstoeslag vanaf 16 oktober krijgen. Dat is ander­halve maand eerder dan gebrui­kelijk.

Voorwaarde is dat alle con­troles succesvol zijn afgerond.

Dat heeft landbouwminister Gerda Verburg gisteren bekend­gemaakt. Tijdens de informele landbouwraad heeft de minister dit besproken met de Europese Commissie.Met de maatregel wil minister Verburg de penibele financiële si­tuatie bij veel boeren, die vooral het gevolg is van de lage prijzen, wat verlichten.

De Commissie besloot onlangs dat lidstaten daarom vanaf 16 ok­tober (het begin van een nieuw Europees boekjaar) een voorschot van 70 procent van de toeslagen kunnen geven. Verburg legt daar nu 30 procent naast, op grond van een lening.

De rente over dat bedrag hoe­ven boeren overigens niet te beta­len. Volgens minister Verburg kan deze onder de EU-staats­steunregels worden gebracht. Normaal gesproken worden de toeslagen pas vanaf 1 december betaalt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.