Home

Achtergrond 10 reacties

Biobrandstof kost veel water

Eén liter biobrandstof kost 1.400 tot 20.000 liter water.

Dat berekenen onderzoekers van de Universiteit van Twente, die daarover deze week publiceren in het wetenschappelijk tijdschrift Pnas. De water-footprint van bio-energie is groot, als je dat vergelijkt met andere vormen van energie, concluderen Winnie Gerbens-Leense, Arjen Hoekstra en Theo van der Meer.

In het algemeen is het efficiënter om biomassa te gebruiken voor elektriciteit, dan om te zetten in biobrandstoffen. Dat kan wel een factor 2 schelen. Het verschil komt vooral doordat bij de productie van brandstoffen, niet het gehele gewas wordt gebruikt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koeien

  Mijn verontschuldigingen voor de spel fouten, heb een Apple computer die op "engels" staat en daardoor verandert de spellingscontrole nog wel eens wat omdat die (engelse) computer geen nederlands kent. Ik zou natuurlijk kunnen switchen naar nederlands, maar dat zo te veel werk zijn,.....toch.

 • no-profile-image

  freek

  allamaal aan de kern energie

 • no-profile-image

  boer

  als onze heren engineers van de duitse enginering by BMW nu eens een auto uitvinden die op zout water loopt dan zijn alle problemen helemaal opgelost. (waarom BMW, omdat die de beste engineers in huis hebben!!)

 • no-profile-image

  gert

  er stroomt nog heel wat zoet water op aarde ongebruikt naar zee

 • no-profile-image

  jan linders

  Deze verhaal lijkt mij niet allemaal duidelijk,als het om vierkantmetrs planten gaat.
  Mijn vraag is dat om hoeveel vierkant meter planten voor een liter biobrandstof?

 • no-profile-image

  loeien

  Wel, ik heb altijd al gezegt dat de produktie van alles wat de naam "bio" ervoor heeft staan bijna altijd op de een of andere manier slechter is voor het milieu, niet dat chemische stoffen goed zijn, maar als iets "bio" heet of "green" is dan betekent dat niet automatisch dat het totaal schadeloos is voor het milieu, het is of net zo slecht, of nog slechter voor het milieu dan "conventionele energie".

  Natuurlijk is bio diesel en ethanol veel beter voor het milieu, als je oogkleppen op hebt tenminste, ja, de auto of tractor loopt schoner op die rommel, maar om het te produceren is een onvoorstelbare hoop energie nodig, van zaaien tot oogsten en dan transporteren en vooral het verwerken van de "bio-massa" (mais, korrelmais, solabonen, whatever it is) transport naar de fabriek en dan de afvalproducten weer naar de veehouder (of als die het niet allemaal aan kunnen dan gaat het naar de vuilnisbelt).
  Om maar niet te spreken van het weggooien van honderden liuters met water waar dit artikel eigenlijk over ging.
  Ik dacht dat er wereldwijd een tekort aan drinkwater was???? en wij spoelen het gewoon door de ethanol fabrieken heen alsof er genoeg van is!!!! Ach ja, zolang we maar in dikke V8 suv's en pick up's rond kunnen rijden (amerikanen ) dan kraait er geen haan naar.
  De grootste slachtoffers van al die ethenol en biodiesel business zijn de veehouders, want hun voer - rekening is meer dan verdubbelt sinds ze met die rommel begonnen zijn.

  Bedankt voor het lezen, een nederlandse veehouder uit amirika.

 • no-profile-image

  Leen

  Zo zie je maar weer, de bezuinigingen op onderwijs werpen toch hun vruchten af! Als ze geen nauwkeuriger schatting kunnen maken. in het ongunstigste geval betekent hun berekening dat er bij een produktie van 1500 liter/ha 3000mm neerslag weggewerkt moet worden. Te gek voor woorden! Als je biobrandstoffen in diskrediet wilt brengen zorg dan in elk geval dat een boer je berekeningen niet kan controleren.

 • no-profile-image

  Boer

  Ja Johan,dan zijn we er klaar voor mocht de zeespiegel ooit gaat stijgen.

 • no-profile-image

  robin wood

  Opnieuw een "wetenschappelijk"(?) indianen verhaal, over biobrandstoffen.
  Hoe kan het toch zijn dat Nederland altijd de zaken anders en negatiever benadert dan de rest van de wereld?
  Zou dat liggen aan het feit dat dit land geen koers meer heeft, geen beleid meer maakt, geen toekomstvisie meer ontwikkelt, en politici zich uitsluitend bezig houden met zichzelf, en hun baantjes. De Nederlandse wetenschap
  ( op enkele uitzonderingen na), stelt helemaal niets meer voor, in de internationale wetenschaps arena.
  Politici, onkundig van ontwikkelingen in de rest van de wereld, klampen zich vast, aan twijfelachtige, door de belastingbetaler gefinancierde z.g. "onderzoeks rapporten"die in vele gevallen feitelijke grondslagen en bewijzen ontberen.
  Zij verheffen daarmee :" de Nederlandse Wetenschap"tot een politiek instrument en moraliserende arbiter, waarachter men zich dan rustig kan verschuilen, om geen beslissingen behoeven te nemen.
  Men scheert gemakshalve weer alle biobrandstoffen over een kam, en wekt daarmee de indruk, dat het in de rest van de wereld maar een zootje is, waar men maar wat aan rommelt.
  Nederland is intussen afgezakt, to een van de laagste plaatsen op de wereld ranglijst, als het gaat om de inzet van schonere energieën, terwijl Nederland het meest ( lucht) vervuilde land op het westelijk halfrond is. (Europese en United Nations bevindingen)
  Daar hoor je niemand over.
  Wat een land, wat een toekomst voor onze volgende generaties !!

 • no-profile-image

  johan

  Als die planten voor Biobrandstof nou genetisch zo aangepast kunnen worden dat ze op zout water kunnen leven, hebben we het probleem van de zeespiegelstijging gelijk ook opgelost.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.