Home

Achtergrond

Bijleveld verrast over collectief vertrek

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) is verrast over het besluit van de gedeputeerden van de provincie Noord-Holland om collectief af te treden naar aanleiding van de affaire rond de IJslandse bank Landsbanki.

Volgens de bewindsvrouw is dat hun eigen keuze, waar zij vanuit haar verantwoordelijkheid niet veel over kan zeggen.

Wel stelde ze vandaag in een reactie dat de gedeputeerden kennelijk hebben geoordeeld dat de feiten dusdanig ernstig zijn dat ze hun verantwoordelijkheid moesten nemen. "Dat moeten ze zelf beoordelen, maar het is goed dat ze dan hun verantwoordelijkheid nemen'', zei Bijleveld. Ze wees erop dat er vanuit het kabinet ook kanttekeningen zijn geplaatst bij wat er in de afgelopen maanden is gebeurd.

Een commissie die onderzoek deed naar de verdwenen miljoenen van Noord-Holland, oordeelde vorige week dat Gedeputeerde Staten de financiële regels van de provincie heeft overtreden. De provincie besloot vorig jaar ook samen met een aantal gemeenten om zelf te proberen het geld uit IJsland te halen. Het Rijk verzette zich daartegen. Bijleveld heeft recent nog over de kwestie gesproken met de provincie Noord-Holland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.