Home

Achtergrond

Bietentelers vrezen groei import suiker in EU

De Europese organisatie van bietentelers (Cibe) vreest een groei van de import van suiker. De heffingvrije invoer ondermijnt de Europese suikersector, stelt Cibe.

De organisatie heeft vandaag een driedaagse conferentie afgesloten in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Daar heeft Cibe-voorzitter Jos van Campen, ook voorzitter van de Nederlandse bietentelerscoöperatie Cosun, een resolutie gepresenteerd.

Cibe stelt in de resolutie dat de rol van de EU op de suikermarkt drastisch is veranderd sinds het Europese suikerbeleid in 2005 is hervormd. "De EU was de één na grootste exporteur van suiker ter wereld. De EU is de één na grootste importeur geworden."

Cibe vreest een verdere concentratie van de suikerproductie. "Brazilië produceert meer dan 60 procent van alle suiker ter wereld. Een verdere concentratie is een gevaar voor de voedselzekerheid."

WTO-voorstellen

De Europese bietentelers zien weinig in de WTO-voorstellen die op tafel liggen. "Die zijn onacceptabel. Het leidt tot oneerlijke concurrentie voor de bietentelers in Europa en vormt een gevaar voor de duurzaamheid en levensvatbaarheid van de sector. Ook de verdere opening van de Europese markt voor heffingvrije import ondermijnt het voortbestaan van de suikerbietensector."

Verder hebben de bietentelers erg veel last van de verlaging van de minimumprijzen in de EU. "Dit heeft een ernstige impact op de inkomens van bietentelers in de EU en Zwitserland. Er moeten steunmaatregelen komen in de vorm van directe steun en steun voor plattelandsontwikkeling."

De Cibe pleit verder voor het intrekken van de heffing die de sector betaalt aan Brussel. "De bietenteelt en de suikerindustrie vormen belangrijke pilaren voor plattelandsontwikkeling. En de bietenteelt is onontbeerlijk voor non-food toepassingen, zoals bioethanol, gisten en plantaardige chemicaliën. Suikerbieten leveren een bijdrage aan een vermindering van de afhankelijkheid van aardolie en dragen bij aan het halen van de klimaatdoelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.