Home

Achtergrond

'Betoging oppositie in Teheran gaat door'

Een betoging van de Iraanse oppositie in Teheran tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen gaat zaterdag gewoon door. Dat heeft een medewerker van de verslagen presidentskandidaat Mehdi Karoubi laten weten.

"Ik heb niets gehoord dat erop wijst dat de bijeenkomst is geannuleerd'', zei de medewerker. De betoging moet om half twee (Nederlandse tijd) beginnen op het Enghelab-plein. De demonstratie is georganiseerd door aanhangers van Karoubi en een hervormingsgroep.


Zij negeren daarmee een demonstratieverbod van de gouverneur van de Iraanse hoofdstad. Ook de Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei liet vrijdag weten dat het afgelopen moet zijn met de massale straatprotesten.


Het waren de afgelopen tijd vooral aanhangers van de belangrijkste oppositiekandidaat, Mir Hossein Mousavi, die de straat opgingen om hun ongenoegen te uiten over de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad. Het is onduidelijk wat Mousavi en zijn aanhangers zaterdag gaan doen.


De Iraanse Veiligheidsraad heeft Mousavi gewaarschuwd dat hij verantwoordelijk zal worden gehouden voor de gevolgen van nieuwe protestmanifestaties, meldde het Iraanse persbureau ISNA zaterdag. "Uw nationale plicht is om te stoppen met het uitlokken van illegale bijeenkomsten'', staat in een brief van de raad aan Mousavi. Die had woensdag in een open brief aan de raad zijn beklag gedaan over militieleden en agenten en burger die geweld gebruiken tegen aanhangers van de oppositie en vernielingen aanrichten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.