Home

Achtergrond

Bescheiden maar succesvol

Dat de economische crisis flink heeft huisgehouden in de agrarische sector is genoegzaam bekend.

De afgelopen maanden hebben melkvee-organisaties uit verschillende Europese lidstaten fel geprotesteerd tegen de afschaffing van de quotering; enkele actievoerders probeerden zelfs het gebouw waar de EU-landbouwministers op dat moment vergaderden, binnen te dringen.

In dat demonstratiegeweld zou je bijna vergeten dat ook andere sectoren het moeilijk hebben. Vandaag boden LTO Glaskracht en diverse telerscollectieven gezamenlijk een petitie aan de Tweede Kamer aan, waarin gevraagd wordt om ondersteuning van de glastuinbouw.

Omgeven door uitgestalde groenten voor het parlementsgebouw vroegen de organisaties om overbruggingskredieten voor ondernemers.
Het contrast met de zuivelacties is groot. De tuinbouw presenteerde het verzoek op een bescheiden, bijna verlegen wijze, daar waar de melkveehouders luidruchtig te werk gingen. Bovendien is die laatste sector hopeloos verdeeld, terwijl de tuinders gezamenlijk opereren.

De aanpak van Glaskracht en co oogst succes; een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het verzoek en gaat er morgen bij het kabinet op aandringen dat er snel een overbruggingsfaciliteit komt. Aan de Brusselse plannen omtrent de zuivelquotering verandert niets.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.