Home

Achtergrond 255 x bekeken 1 reactie

Beperkte inzet werklozen bij aspergeteelt

Nederlandse werkzoekenden zijn volgens minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) tot nu toe 'beperkt' ingezet bij het seizoenswerk in de landbouw, waaronder in het voorjaar veel aspergeteelt.

Tegelijkertijd zijn wel 2535 werkvergunningen afgegeven voor arbeidsmigranten, zoals Roemenen en Bulgaren, om oogstwerk te doen.
Dat heeft Donner dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij laat de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) onderzoek doen naar het vervullen van seizoensgebonden vacatures in de land- en tuinbouw. Daarbij wijst hij erop dat in het verleden al diverse projecten zijn opgezet om meer werklozen aan de slag te krijgen tijdens de oogstpiek. Deze zijn telkens mislukt.

De bedoeling is dat de zogeheten Werkpleinen, waar onder meer sociale diensten van gemeenten, uitkeringsinstituut UWV en werkgevers meer moeten samenwerken, het beter gaan doen. Maar bij aspergekwekerijen zijn in de periode januari- april 130 werklozen uit Noord-Brabant en Limburg geplaatst via de Werkpleinen. Werkgevers in de twee provincies, waar de aspergeteelt zich concentreert, hadden wel 2380 vacatures in de landbouw aangemeld.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    E.S.

    Ja hoor daar gaan we weer. Laten we nog maar weer is een paar ton uittrekken om een ander dan de overheid op te zadelen met een stel ongemotiveerde werklozen. WW afschaffen en bijstand halveren, weet ik zeker dat het probleem zichzelf oplost!

Of registreer je om te kunnen reageren.