Home

Achtergrond

'Bentwoud niet verkleinen'

Provinciale Staten (PS) van Zuid-Holland hebben gisteren besloten dat het nieuwe bos- en natuurgebied Bentwoud niet kleiner mag worden, ook al is er een tekort op het budget.

Dat maakte de provincie vandaag bekend. Het nieuwe gebied van 1300 hectare komt tussen Zoetermeer-Benthuizen en Boskoop-Waddinxveen.

Ruim twee jaar geleden werd een budget vastgesteld voor het nieuwe gebied. Nu blijkt dat de grondprijs hoger is geworden en daardoor is een financieel tekort ontstaan. "We komen ongeveer 16 miljoen euro tekort; dat is ongeveer 160 hectare'', lichtte een woordvoerder toe. "Maar het is niet zo dat er opeens een stuk van 160 hectare komt waar niets mee wordt gedaan.''

PS zoekt nu naar alternatieve financiering voor de 160 hectare grond. Daarbij gaat het alleen om de kosten van de grondverwerving; niet om de inrichting en aanplant in de al verworven gebieden. Ongeveer 600 hectare is al verworven en daarvan is 210 hectare ingeplant.

Om alle grond te verwerven en het Bentwoud in te richten moet het nieuwe gebied zijn opgenomen in gemeentelijke bestemmingsplannen, aldus de provincie. De gemeente Rijnwoude heeft het plan hiervoor al aangepast, Waddinxveen is er druk mee bezig.
Het gebied met ongeveer 3,6 miljoen bomen moet in 2013 klaar zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.