Home

Achtergrond 2 reacties

Bemoeien met marges

Een doekje voor het bloeden is het amper te noemen, de geste van minister Gerda Verburg om de melkconsumptie te bevorderen.

Met dergelijke mooiweerspelerij is de melkveehouderij helemaal niet gebaat. Het zet geen zoden aan de dijk wat betreft de wortel van de huidige crisis: de dramatische lage melkprijs.

De uitval van EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel in Straatsburg is veel interessanter en opmerkelijker. Zij hekelde de prijsvorming in de supermarkten, die margegedreven als zij zijn de prijsdaling volgens haar veel te weinig doorrekenen aan de consument. Fischer Boel rekent voor dat de melkprijs al 17 procent lager is, maar dat in het schap de prijs slechts 2 procent is gedaald.

De supermarkten reageren als door een wesp gestoken. De overheid moet zich helemaal niet met marges van het bedrijfsleven bemoeien, meldt het CBL. Dat gaat zelfs zo ver dat de supermarkten als zondebok worden gebruikt voor een probleem dat bij de boeren ligt: onvoldoende zeggenschap over hun eigen coöperaties.

Natuurlijk leidt Fischer Boel de aandacht af en heeft ze niets te zeggen over die marges. Maar door het beestje bij de naam te noemen, wordt het debat wel verlegd naar de echte kern van het probleem: margeverdeling. Dat is winst. De reactie van het CBL spreekt boekdelen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    vakman

    Als de prijzen van zuivel in de supermarkten niet meedeinen met de prijspieken en -dalen in de zuivelmarkt, dan kan er nooit sprake zijn van marktwerking.

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Ha, de auteur heeft wellicht mijn comment van gisteren ter harte genomen en richt nu ook maar eens zijn of haar pijlen op de retail. Als hier onderzoek naar komt hoop ik toch dat het niet beperkt blijft tot de zuivel maar alle versproducten bevat. Ik stel voor dat de politiek hier kamervragen over gaat stellen om de bal aan het rollen te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.