Home

Achtergrond 170 x bekeken

België vervolgt niet-stemmers niet meer

Belgen mogen zondag met een gerust hart de opkomstplicht negeren. De inwoners zijn wettelijk verplicht om bij elke verkiezing naar het stembureau te gaan, maar justitie is niet van plan thuisblijvers nog serieus te beboeten.

,,Wie niet gaat stemmen, riskeert niks'', zegt Jean-Marie Berkvens, officier van justitie in Brugge zaterdag in de krant De Morgen. Hij zegt wel actie te ondernemen tegen mensen die niet komen opdagen als voorzitter of medewerker van een stembureau. ,,Daar hebben we op zich al de handen mee vol.''


België is een van de weinige landen ter wereld met een plicht om te gaan stemmen. De Belgen zijn de plicht zelf ook beu. Bij de vorige verkiezing bleven al 700.000 Belgen illegaal thuis: circa 10 procent van de stemgerechtigden. Nog eens 360.000 stemden blanco.


Nederland heeft de opkomstplicht in 1970 afgeschaft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.