Home

Achtergrond 1 reactie

Barroso wil snel oplossing nieuwe gascrisis

Het opnieuw oplaaien van het conflict tussen Rusland en Oekraïne over gasleveringen betekent een grote crisis, stelde voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie vandaag na de EU-top in Brussel.

Hij wil snel oplossingen bij een komend overleg tussen gasbedrijven en overheden. "We moeten niet slaapwandelen naar een nieuwe crisis binnen enkele weken, niet eens maanden'', zei Barroso.

Tegelijkertijd moeten de landen die erg afhankelijk zijn van Russisch gas volgens Barroso ook rekening houden met eventuele nieuwe problemen met de gastoevoer. "We moeten werken aan verbeteringen, maar voorbereid zijn op het slechtste'', aldus Barroso.

Rusland stelt dat Oekraïne de gasrekeningen niet betaalt. Als Rusland weer de gaskraan dichtdraait, zit Oost-Europa snel zonder gas. In januari duurde dat enkele weken. De situatie is erg ingewikkeld, zei Barroso.

Landen die afhankelijk zijn van Russisch gas moeten volgens Barroso vast rekening houden met eventuele nieuwe problemen met de gastoevoer. "We moeten werken aan verbeteringen, maar voorbereid zijn op het slechtste'', aldus Barroso.

Oekraïne heeft opnieuw problemen om de gasrekeningen van Rusland te betalen. Het land had een lening van circa 4 miljard dollar aan de EU gevraagd om de achterstallige gasrekeningen aan Rusland te betalen.

Barroso zei dat de EU zoveel geld niet vrij heeft in de begroting. Dat Oekraïne haar rekeningen betaalt is bovendien niet de verantwoordelijkheid van de EU maar van de landen zelf, voegde Barroso daaraan toe.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Waarom moet die Barosso zich bemoeien met een crisis buiten de EU over gas?We hebben in de EU zelf een crisis over de lage melkprijs van de boeren,daar heeft hij zeker geen antwoord op,laat hem dan maar gauw emigreren naar de Oekraine.Wat een leiderschap!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.