Home

Achtergrond 174 x bekeken

Barroso wil geen uitstel van benoeming

De EU-leiders moeten al tijdens hun top van volgende week in Brussel de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie benoemen.

Het besluit mag niet worden vertraagd. Dat zei de huidige voorzitter José Manuel Barroso vandaag. De Portugees is tot nu toe ook de enige kandidaat om het aankomend voorzitterschap vanaf november voor vijf jaar te vervullen.

Door Frankrijk en Duitsland is wel eens gesuggereerd om Barroso nu voor te dragen, maar de offciële benoeming enkele maanden uit te stellen tot er meer duidelijkheid is over het nieuwe EU-verdrag. De Ieren moeten zich daarover in een referendum nog uitspreken.

Maar Barroso vindt dat het besluit over de nieuwe commissievoorzitter genomen moet worden op basis van het huidige EU-verdrag. Uitstel zou de kansen van Barroso op een nieuwe termijn als voorzitter kunnen verkleinen. In het Europarlement, dat zijn nieuwe mandaat ook moet goedkeuren, stuit de herbenoeming van Portugees op veel weerstand.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.