Home

Achtergrond 210 x bekeken

Barroso: meer doen tegen recessie

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie ziet ruimte voor nog meer gezamenlijke inspanningen van de EU-landen tegen de economische crisis, vooral als de sociale gevolgen van de crisis verergeren.

Barroso heeft dat vandaag geschreven in een brief aan premier Jan Peter Balkenende en andere regeringsleiders van de EU-landen. In de brief roept hij op om donderdag en vrijdag tijdens de EU-top in Brussel belangrijke besluiten te nemen.

Hij wil onder meer dat de regeringsleiders het voorstel aanvaarden om een Europees systeem voor financieel toezicht in te stellen om in de toekomst een kredietcrisis te voorkomen. Vooral de Britten vinden dat voorstel te ver gaan.

Barroso benadrukt daarnaast het belang van het behoud van banen en het creëren van nieuwe werkgelegenheid. Met name jonge mensen verdienen volgens de Portugees meer steun. Hij vindt ook dat de EU-landen het eens moeten worden over de financiële hulp aan ontwikkelingslanden om bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering.

De Portugees onderstreept ook dat illegale migratie een gezamenlijk probleem is van alle EU-landen. Solidariteit en samenwerking is vereist. Zuid-Europese landen klagen dat ze tot dusver nogal aan hun lot worden overgelaten bij het tegengaan van illegale immigratie.
Barroso refereerde daarnaast kort aan de benoeming van de nieuwe voorzitter van de commissie, waarvoor hij zelf tot nu toe de enige kandidaat is. Naar verwachting zullen de EU-leiders hun vertrouwen uitspreken voor de Portugees, maar wachten ze met de formele benoeming tot het Europees Parlement zich half juli uitspreekt voor Barroso.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.