Home

Achtergrond 150 x bekeken

Barroso blijft optimistisch over EU-verdrag

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie gaat ervan uit dat het nieuwe EU-verdrag dit najaar in alle lidstaten zal zijn goedgekeurd.

Barroso heeft dat vandaag gezegd in reactie op een uitspraak van het Federale Constitutionele Hof in Duitsland. Volgens het hoogste rechtsorgaan van dat land mag Duitsland het Verdrag van Lissabon, zoals het EU-verdrag officieel heet, pas ratificeren als de rechten van het Duitse parlement beter zijn geregeld.

Barroso stelt vast dat het EU-verdrag volgens het Constitutionele Hof niet in strijd is met de Duitse grondwet. Volgens hem opent het hof met zijn uitspraak de weg voor een snelle ratificatie. Ook Duitse staatsrechtdeskundigen denken dat de veranderingen van de Duitse wetgeving die het hof wil, snel kunnen plaatshebben.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt maakt zich evenmin zorgen dat de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof tot vertraging van de ratificatie van het EU-verdrag leidt. Bildt heeft dat in Stockholm gezegd tegen het Franse persbureau AFP. Zweden is vanaf woensdag voor een half jaar EU-voorzitter.

Barroso onderstreepte nog eens het belang van het Verdrag van Lissabon voor het functioneren van de EU. Ook in Polen, Tsjechië en Ierland is de ratificatie nog niet klaar. In Ierland wordt in het najaar nog een referendum gehouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.