Home

Achtergrond 168 x bekeken 7 reacties

Balkenende kritisch over landbouwsteun op EU-top

Premier Balkenende zal nationale steunmaatregelen voor de landbouw kritisch aan de orde stellen bij de Europese top die donderdag en vrijdag plaatsvindt.

Zowel de premier zelf als minister Verburg van Landbouw hebben dat aangekondigd in verschillende overleggen in de Tweede Kamer vanochtend.

De Nederlandse regering maakt zich zorgen over steun die sommige lidstaten aan de landbouw geven, zoals Frankrijk en Ierland dat hebben aangekondigd. Balkenende en Verburg vinden dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid niet doorbroken moet worden en dat de Europese Commissie nauwlettend moet toezien.

Balkenende zal aandacht vragen voor het "level playing field" en voor een zorgvuldige uitvoering van de aanpassingen van het Europees landbouwbeleid ("health check") waartoe de EU in 2008 heeft besloten.

LTO Nederland heeft vorige week in een brief aan de premier gevraagd om daarvoor aandacht te vragen op de komende top. Overigens is nog niet zeker dat de landbouw op de agenda komt van de bijeenkomst van de Europese regeringsleiders. Het onderwerp staat niet op de officiële agenda, maar dat verhindert niet dat een of meer deelnemers er over beginnen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  landbouwer

  Dit is waar we als boeren al jaren bang voor waren, de landbouwsteun wordt straks alleen afgeschaft in Nederland. De Nederlandse overheid vindt dat best, want die is de landbouwgrond nodig om nieuwe natuur te maken, de landbouw daar wordt op gekotst in Nederland, helaas.

 • no-profile-image

  D.de Bijl

  is er nog een partij die voor de argrarische sector opkomt,nee dus, m.a.w.het wordt tijd voor een argrarische partij, b.v een nieuwe boerenpartij die de stem van boeren laat horen en gelden in den haag en nederland.

 • no-profile-image

  klijn

  Eindelijk eens een goed plan gewoon overal alle steun af dus suiker , melk en graan dan kunnen gelijk alle ambtenaren naar huis en verder nergens mee bemoeien dat systeem van nu begint op het sovjet systeem te lijken of is het al

 • no-profile-image

  centje

  Ga jij maar lekker gras met gras spelen, joost en bemoei je niet met dingen waar jij geen verstand van hebt...

 • no-profile-image

  joost

  Maar dan wel 2 boerenpartijen toch.
  1 partij voor de veeboeren en
  1 partij voor de land en tuinbouw.
  Dan heeft iedereen de keuze tussen diervriendelijker of helemaal niet diervriendelijk.

 • no-profile-image

  Harm

  Level playing field, prima, maar dan ook wanneer het gaat om het uitvoeren van richtlijnen. Nederland wil wel afwijken van de regels, maar vinden het onjuist wanneer andere landen dat wel doen.
  Dat is meten met twee maten.

 • no-profile-image

  gert

  Boeren zijn een gemakkelijke en gewilde prooi voor de politiek,ze moeten hard werken en ook nog vechten voor hun bestaansrecht

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.