Home

Achtergrond 2 reacties

'Archeologische hoofdstructuur niet blind overnemen'

De Raad van State vindt dat gemeenten de provinciale archeologische hoofdstructuur niet zomaar kunnen overnemen.

Als grond al jarenlang in agrarisch gebruik is, kan van boeren niet verlangd worden dat ze een vergunning aanvragen voor bijvoorbeeld het aanleggen van drainage of voor ploegwerkzaamheden. De rechter heeft dat uitgesproken in een zaak die was aangespannen door LTO-Noord tegen het bestemmingsplan in de gemeente Brielle.

De provincie had ook bezwaar gemaakt tegen het bestemmingsplan, omdat er volgens Zuid-Holland juist te weinig rekening gehouden was met de provinciale archeologische hoofdstructuur.

Lees ook: 'Laat boer niet opdraaien voor bodemschat'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Berend Botje

  We willen als maatschappij zoveel mogelijk archeologie, cultuurhistorie en landschap bewaren, zowaar een belangrijk thema. Wat men kan registreren en blootleggen is belangrijk om zodoende onze geschiedenis in kaart te brengen en te verduidelijken.
  Als maatschappij mogen wij daar ook wel wat voor over hebben, het kan niet zo zijn dat wanneer jouw percelen op een plek liggen met een hoge archeologische verwachting - iets waar je als eigenaar geen invloed op hebt - dat jijzelf dan maar voor de lasten (inkomstenderving, gewasschade en kosten van onderzoek) moet opdraaien. Laat de overheid in ieder geval een zeer groot gedeelte deze kosten dekken. Als het algemeen belang zo groot is, mag een particulier hier niet alleen voor opdraaien.

 • no-profile-image

  gert

  Er wordt door de provincie ook te weinig rekening gehouden met de agrarische belangen van haar inwoners, die daar nog de kost moeten verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.