Home

Achtergrond 2 reacties

Andere aanpak drugs Afghanistan nodig

De westerse aanpak van het drugsprobleem in Afghanistan heeft volkomen gefaald.

Dit zei de speciale Amerikaanse gezant voor Afghanistan, Richard Holbrooke, vandaag op een bijeenkomst in het Italiaanse Triëst.

Hij laakte de strategie waarmee de gewassen worden vernietigd. Dat brengt geen schade toe aan de Taliban en maakt boeren werkloos, aldus Holbrooke. Hij stelde daarom voor de papavers geleidelijk te vervangen door andere gewassen.

Afghanistan produceert 90 procent van de heroïne op de wereldmarkt. Ondanks enorme uitgaven en inspanningen om de drugshandel te bestrijden, is de omvang van het opiumproduct dat er wordt gemaakt verveelvoudigd sinds de Amerikaanse inval eind 2001. De Taliban van destijds waren meedogenloze drugsbestrijders. De huidige Taliban profiteren graag van de vraag naar opium.

Het hoofd van het Drugs- en Misdaadbureau van de VN, Antonio Maria Costa, onderschrijft Holbrooke's analyse. Hij zei dat slechts 3 procent van de aanplant, circa 5000 hectare, daadwerkelijk is vernietigd. Tijdens deze operaties zijn talrijke Afghaanse agenten gesneuveld.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    de lage inkomsten in nederland,nodigen ook velen uit om hennep te verbouwen

  • no-profile-image

    Paul Jansen

    Ik denk niet dat die Holbrook zo naief is. De Taliban is niets minder dan een maffiaorganisatie die onder het mom van islam een land terroriseert. De lokale warlords financieren hun milities met de drugshandel. Westerse "bevrijders" staan dit toe om verdere escalatie te voorkomen. Het rigoreus verbieden van hun drugshandel kan men bij wijze van spreken vergelijken met het verbieden van de wapenindustrie in de USA. Afghanistan blijft waarschijnlijk een "never ending story".

Of registreer je om te kunnen reageren.