Home

Achtergrond 273 x bekeken

Alpro in Amerikaanse handen

De Belgische sojaproducent Alpro komt in Amerikaanse handen.

Dean Foods betaalt ongeveer 325 miljoen euro voor het onderdeel van Vandermoortele, het grootste voedingsbedrijf in België. De twee bereikten hierover maandag overeenstemming.

Vandermoortele had Alpro in de etalage gezet omdat het concern zich wil gaan richten op de diepvriesbakkerij-divisie en margarines en vetten. Deze onderdelen zijn goed voor 80 procent van de groepsomzet. Voor dit jaar verwacht Vandermoortele een omzet van 1,1 miljard euro.

De verkoop van Alpro brengt volgens topman Jean Vandermoortele "de noodzakelijke middelen'' in het laatje om de twee overgebleven divisie uit te breiden. En die middelen zijn nodig na de overname van het Franse Panavi.

Dean Foods is een van de grootste voedings- en drankenconcern in de Verenigde Staten. Door de overname is het Amerikaanse bedrijf "een duidelijke wereldleider in de aantrekkelijke markt van de sojadrinks en gerelateerde producten'', aldus topman Gregg Engles van Dean Foods in het persbericht.

Alpro zal als een afzonderlijke Europese afdeling worden geleid. De huidige top blijft zitten. De overname zal "tegen'' het derde kwartaal afgerond zijn, zo verwachten de twee partijen.

Het Nederland-Britse concern Unilever zou ook een gegadigde zijn geweest voor de overname van Alpro, evenals het Finse Raiso en de grote concerns Danone en Nestlé.

Alpro is de Europese marktleider voor voedingsproducten op basis van soja. In 2008 realiseerde het een omzet van 260 miljoen euro. Alpro beschikt in België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland over vijf productie-eenheden. Er werken ongeveer 750 medewerkers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.