Home

Achtergrond 6 reacties

Alleen voor boer met lef

Meedeinen met de markt is voor flexibele ondernemers met lef. Niet iedere boer is echter zo’n ondernemer. Temeer omdat het benodigde lef voor velen grenst aan waaghalzerij. Mede hierdoor ontstaat steeds meer een tweedeling in de sector, zoals ook het LEI signaleert in het jaarbericht.

De tweedeling wordt ook steeds meer merkbaar onder de grote groep melkveehouders, die de U-bochten van de markt tot nu toe grotendeels bespaard is gebleven. Hun collega-varkenshouders en glastuinders weten al veel langer hoe de markt werkt.

Een kleine groep melkveehouders kan het bijbenen. Dat zijn vaak, maar niet per se de grootsten. Het zijn vooral de ondernemers. Zij kunnen vaak nog toe met een lage melkprijs, zoals in 2009. Volgens het LEI kan 15 procent dit jaar nog toe met een gemiddelde prijs van 27 cent. Tien procent kan er zelfs goed mee uit. En volgend jaar, als de prijs misschien weer explodeert, is het voor hen kassa.

De grote meerderheid trekt het echter niet. Hun geluid wordt verwoord door DDB en NMV. LTO gaat vooral voor de ondernemende boeren. Objectief gezien terecht, want flexibliteit en lef zijn geboden om de komende jaren te kunnen overleven. Als tenminste de marktwerking niet wordt afgezwakt door de politiek. Maar moet het recht van de sterksten gelden of dat van de meerderheid? Dat is de vraag.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boesje

  De gemiddelde veehouder heeft een financiering van ongeveer 1.- per liter melk. De 15 % die met deze melkprijs uit de voeten kan, zijn volgens mij, zij die geen of nauwelijks vreemd vermogen hebben. Zij komen waarschijnlijk toch nog onverwacht in de problemen door de belastingen die over afgelopen 2 jaar nog betaald moet worden. Dit zijn over het algemeen kleinere bedrijven met vaak een oudere ondernemer zonder bedrijfsopvolging die hun tijd wel uitzingen. En mochten zij toch een opvolger hebben dan wacht hen vroeg of laat toch nog een investering gelijk als de rest.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Van vrije marktwerking kan in de land en tuinbouw met veel vers producten nauwelijks sprake zijn. De retail weet dat je van je spullen af moet en ligt als een hyena achter de boom te wachten om toe te slaan. Volgens mij mag de redactie van AGD geen kwaad woord over de retail schrijven wegens grotere belangen van het Reed-Elsevier concern. Collega boeren en tuinders weten inderdaad hoe de markt werkt, maar helaas worden die er ook niet vrolijker van. Wie heeft u wijs gemaakt dat LTO voor ondernemende boeren gaat?? Stond S J Schenk enige tijd terug niet als een van de eerste te bedelen om steun in plaats van een vuist te maken tegenover de retail.

 • no-profile-image

  MELKVEEHOUDERS

  Dit geldt ook voor varkenshouders. Waar was lto toen het de afgelopen twee jaar enorm slecht ging in de varkenshouderij ??? Ze deden helemaal niets !!!!!! Ja alleen een heleboel boerengeld stiekem weggooien aan een voorzitter van het PVV. Ook voor varkenhouders geldt dus, ZEG JE LIDMAATSCHAP OP BIJ DE LTO EN GA NAAR WWW.NVV.NL

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Boeren met lef gaan hun eigen weg. Meedeinen met de markt is gelijk aan meelopen met lto, alles moet kunnen, groter is niet groot genoeg, een doodlopende weg.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Als je een goed passent rantsoen aan de koeien wilt voeren. Alle uren betaalt wilt krijgen naar landbouw cao. Voldoende wilt reserveren voor gebouwen en machines. Een rente vergoeding op eigenvermogen telt. etc. Dan kun je nooit uit met 27 cent!!! Ik kan er ook voor produceren. Maar ik los weinig af omdat ik laag gefinacierd ben. Maar ik zou wel meer moeten reserveren dan dat ik nu doe. Ik vind dat ik op minimaal 7 cent moet uit komen. En dat gaat niet. Als ik uit zou breiden en ik moet mest afvoeren voor meer dan 15 euro dan kom ik er helemaal niet mee uit. Met deze prijzen kunnen naar mijn weten alleen bedrijven uit die geen bedrijfseconomische boekhouding bijhouden. Als dit de toekomst is dan is het een kwestie van doodbloeden. En de voorlopers eerst!!!

 • no-profile-image

  Jan

  Dit is een advoes aan alle boeren die niet supergroot willen groeien. Bij de LTO heb je niets te zoeken. Het lijkt mij ook de beste kostenbesparing doe een kleine en middelgrote boer kan doen: Het lidmaatschap van de LTO opzeggen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.