Home

Achtergrond 168 x bekeken

Akkoord EU over strategische olievoorraad in zicht

De energieministers van de EU zijn het vrijwel eens over nieuwe afspraken over aan te houden strategische olievoorraden.

Waarschijnlijk bereiken ze hierover vrijdag in Luxemburg een akkoord, zo meldde diplomatieke bronnen in Brussel vandaag.

Volgens de nieuwe, aangescherpte voorstellen wordt het onmogelijk voor landen om de verantwoordelijkheid voor het aanhouden van voorraden door te schuiven naar een andere partij. Het aanhouden van voorraden in andere landen mag alleen nog als duidelijk is dat een bepaalde partij olie daarvoor gereserveerd is.

De nieuwe afspraken moeten de beschikbaarheid van de strategische olievoorraad in de EU inzichtelijker en effectiever maken. De nieuwe Europese regels sluiten ook beter aan bij de regels van het Internationaal Energie Agentschap, waar sommige EU-landen lid van zijn.
Alle EU-landen moeten volgens het plan een voorraad hebben gelijk aan minimaal de olie die zij in 90 dagen importeren voor binnenlands gebruik. De nieuwe aanpak moet ook leiden tot minder administratieve rompslomp.

De Europese Commissie wil dat de EU in geval van een energiecrisis meer macht krijgt om te beslissen over de voorraden van lidstaten. Diverse landen, waaronder Nederland, willen dat elk land die in principe zelf houdt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.