Home

Achtergrond 586 x bekeken

Agrifirm: tijdelijke graanopslag kan rendabel zijn voor teler

Telers die zelf tijdelijk graan opslaan na de oogst, kunnen rond 15 euro per ton aan kosten besparen. De belangrijkste besparing is dat de teler dan geen pandkosten hoeft af te dragen.

Dat blijkt uit berekeningen van coöperatie Agrifirm en Jansen & Heuning, een bedrijf uit Groningen dat systemen bouwt voor graanopslag- en transport. De berekeningen worden gepresenteerd op de relatiedagen van Agrifirm, waarvan de eerste morgen wordt gehouden op het PPO-proefbedrijf in Valthermond.

Pandkosten zijn de kosten die Agrifirm maakt voor het tijdelijk opslaan en weer uit de silo halen van het graan. Die variëren van 13 tot 17 euro per ton graan, zegt Jos Bos, graaninkoper bij Agrifirm. "Het bespaart kosten als het graan direct van de teler naar de afnemer gaat. Wij huren tijdelijk graanopslag tijdens de oogst om alle graan te bergen. Die kosten dalen als telers het graan zelf tijdelijk opslaan."

Voordelen

Ook voor de teler zitten hier voordelen aan, stelt Bos. "Het kost de teler extra tijd om tijdens de oogst het graan naar de stortlocatie van Agrifirm te brengen, zeker als de afstand wat groter is. De teler heeft wellicht extra kiepers en trekkers nodig voor het transport. En de kans is groter dat de combine wel eens stil staat tijdens de oogst omdat het transport tijd kost. Daar staat tegenover dat de teler wat moet investeren in de tijdelijke opslag."

Tijdelijke graanopslag is niet voor ieder bedrijf een optie, stelt Bos. "De teler moet het graan voldoende droog in de tijdelijke opslag krijgen. Het graan moet belucht kunnen worden. En als het te nat is moet er een kachel voor kunnen. Met name voor telers die toch al een opslag hebben voor aardappelen en uien is tijdelijke opslag een optie om eens te overwegen."

Of registreer je om te kunnen reageren.