Home

Achtergrond

Advies: vissers mogen minder haring opvissen

Nederlandse vissers zouden volgend jaar meer tong, schol en kabeljauw mogen opvissen, maar minder haring.

Dat stellen althans de wetenschappers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) voor in hun advies dat vrijdag aan het ministerie van Landbouw is gepresenteerd. Het gaat hierbij om de voor de Nederlandse visserijsector belangrijkste vissoorten. Bij het advies is vooral gekeken naar de huidige visstanden.

"Er moet nog veel verbeterd worden in de visserij'', zei minister Gerda Verburg (Landbouw) in een reactie. "Maar het beheer van de platvis zoals de schol lijkt zijn vruchten af te werpen. En dat is een lichtpuntje.''

Dankzij het beleid dat de afgelopen jaren is gevoerd, gaat het een stuk beter met de hoeveelheid schol en tong in de Noordzee. De hoeveelheden van deze vissoorten zijn weer boven het minimumniveau terechtgekomen. Met de haring gaat het nog niet zo goed; de hoeveelheden haring stabiliseren zich wel. Maatregelen om de kabeljauwstand te verbeteren hebben de laatste jaren weinig effect gehad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.