Home

Achtergrond 789 x bekeken 29 reacties

'Aanvragen derogatie is brutaliteit'

Het is een gotspe dat Nederland nu voor de tweede keer vraagt om een derogatie van de Nitraatrichtlijn.

Dat stellen de Wageningse hoogleraren Paul Struik (gewasfysiologie) en Edith Lammerts van Bueren (biologische plantenveredeling) vandaag in een ingezonden stuk in dagblad Trouw.

Als de Europese Commissie de derogatie toekent mogen Nederlandse veehouders de komende vier jaar op grasland wederom 250 kilo stikstof uit dierlijke mest opbrengen, in plaats van de voorgeschreven 170 kilo. Ook in de periode 2006-2009 stond Brussel dat toe.

"De eerste ontheffing was een mooie kans om de boel op orde te krijgen, maar aan het eind van deze periode zijn we verder af van een verlaging van de milieubelasting dan ooit. Het is dan ook een gotspe om dit voor de tweede keer aan te vragen", schrijven de beide wetenschappers. "Nederland is door de intensivering van de landbouw binnen de EU zo ongeveer het vieste jongetje van de klas en wil dat kennelijk graag blijven."

Struik en Lammerts van Bueren vergelijken het mestprobleem met de geluidsoverlast van Schiphol; ook daar wordt geprobeerd om het probleem van tafel te krijgen door de normen op te rekken of zo in te vullen dat verdere groei mogelijk is. De enige échte oplossing, suggereren ze, is het verminderen van de milieubelasting.

De Kamer debatteert morgen met minister Gerda Verburg over het nieuwe mestbeleid voor 2010-2013.

Lees ook Verburg versoepelt uitrijverbod

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Douwe van der Meer

  De reden waarom derogatie zo in opspraak is vooral omdat de nederlandse overheid, nu het quotum weggaat, land als beperkende factor gaat nemen. Dus "the sky" is niet "the limit".

  Nederige student bij het VHL zoals gaatze en freerk...

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Laten struik en lammerts eerst maar eens uitzoeken wat er hun stront gebeurt. Voor mij is de uitkomst al zeker: via het riooloverloopputje op het .......... boerenland. laten ze daar maar eens mee bezig houden dat wij hun rotzooi niet meer hoeven weg te werken.

 • no-profile-image

  Jan

  Bestudering van Brusselse stukken leert dat bijna álle westerse EU-lidstaten derogatie aanvragen én krijgen. LTO wil ons echter doen geloven dat ze met de derogatie een uitzonderlijk zeldzaam resultaat binnenhalen....

 • no-profile-image

  Veehouder

  Joost bedoel je met jullie de overheid? De overheid wil wel meer dieren zodat het niet opvalt dat het rioleringssysteem de grootste milieu vervuiling van Nederland is, zodat de mensen als joost maar door kunnen gaan met schijten.

 • no-profile-image

  wanda

  Zo blijkt maar weer: een geleerd persoon is niet per definitie een slim persoon!

 • no-profile-image

  landbouwer

  Twee groen links fundi's die alles kapot maken in Nederland .

 • no-profile-image

  John

  De lichte kleur van het gras valt pas echt op wanneer je een paar jaar niet in Nederland bent geweest. Er staat beter bemest gras in de gazons dan in de weides.

 • no-profile-image

  Platbuik

  Weer twee gevallen van Q-koorts?

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  die lui worden natuurlijk betaald door de kunstmest industrie. laten we nog meer olie oppompen en die verbrassen voor kunstmest terwijl er zwart goud in de putten van de veehouders zit. mineraal is mineraal... maar zei willen wel erg dure mineralen verkopen. Laat die lui maar eens kijken naar het optimaal mixen van verschillende mestsoorten (rund varken kip) voor de verschillende gewassen in nederland en minder naar het corrigeren met kunstmest. Die olie hebben we over 100 jaar hard genoeg nodig.

 • no-profile-image

  Veehouder/akkerbouwer

  De derogatie is zelfs al onzin! Goed bemesten moet voorop staan! Als de bemesting zo terug gaat (moet), gaat alles kapot! Dat er in het verleden sommige te veel mest uitreden per hectare is wel zo. Maar dat dit niets af aan het optimaal en duurzaam werken. Wij zien bij ons al veel jaren dat we op enkele percelen te weinig bemesten. Je wordt meteen met de feiten om de oren geslagen. Ook de nitraat richtlijn heeft weinig met bemesting te maken! Als je goed bemest en zorg dat het vocht gehalte in de bodem goed is dan spoelt er niets uit! Het is vakmanschap!! Laat deze twee maar een andere baan zoeken, er wordt al veel te veel verpest door zulke lieden!!!

 • no-profile-image

  oi

  Ik denk niet dat Joost weet waarom de boeren eigenlijk hun land bemesten, het ziet er naar uit dat joost stront als een dodelijk gif beschouwt wat de grond direct in een staat van vervuiling plaatst. Nou joost les 1 gewasontwikkeling:

  Om op een grond gewassen te krijgen, moet de plant mineralen en voedingstoffen krijgen, als men niet bemest, krijgt de plant maar een beperkt aanbod aan deze nutrienten. Als de boer zijn land bemest, komt deze er wel, waardoor de plant zo snel mogelijk kan groeien, wat dus winst is voor de boer.

  Het kwam vroeger wel voor dat men 1000m3 per hectare bemeste, dit is idd milieuvervuiling, maar dit betekent niet dat wanneer de boer NU de regels overtreed direct als mileuvervuilend hoeft worden te beschouwt, want hij zal waarschijnlijk niet eens boven 100m3 komen per hectare.

 • no-profile-image

  Freerk terwisscha van Scheltinga

  Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg:
  De brutalen hebben de halve wereld!

 • no-profile-image

  joost

  Maar Wageningen staat toch altijd aan jullie zeide.
  Campina is de grootste sponsor van Wageningen, wel raar toch.

 • no-profile-image

  Q.

  voor deze onderzoekers kunnen inderdaad beter andere komen die de benutting van drijfmest kunnen verbeteren waardoor er minder milieubelastende kunstmest nodig is. oh ja, het begint er op te lijken dat je beter de telegraaf kan gaan lezen als kwaliteitskrant.

 • no-profile-image

  Tom

  Als dit de kennis is van Wageningen en dit moet uitstralen over de wereld, ziet het er bedroevend uit! Het lijkt gewoon een kleuterschool! Ze moeten nog heel veel leren, weten ze wel of een koe vier poten heeft! Geld verslindend, de kraan dicht draaien als ze niets beters afleveren. Triest!!!! Geen wonder dat er slechte wetten gemaakt worden, die halen zeker in Wageningen de kennis.

 • no-profile-image

  C.Oskam

  Struik en Lammerts moeten in hun afhankelijke positie van de Landbouw eerst maar eens leren wanneer je het woord gotspe (brutaliteit) kan gebruiken tegen de handen die hen voeden,die ze met hun uitspraken alleen maar schade toebrengen en niets bijdragen aan het welzijn van de Nederlandse zaak.
  C.Oskam IJsselstein

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Deze twee heren hebben het nu pas begrepen. Zij zijn er nu achter gekomen waar het grote geld voor onderzoek zit. Namelijk bij door de overheid gesubsidieerde instanties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en meer van dien aard. Door deze lieden nu naar de mond te praten hopen zij ook hun gelden voor de toekomst veilig te stellen. Chapeau dat ze dit nu al begrepen hebben. In Wageningen heeft men niet voor niets enkele jaren geleden al het predikaat "Landbouw Universiteit" afgeschaft en nu blijkt maar weer eens waarom.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Deze twee wetenschappers uit Wageningen zouden ze hetzelfde moeten behandelen als de boeren. Met hetzelfde of minder loon efficienter onderzoeken, de omstandigheden in de faculteit langzaam aanpassen; 's winters de verwarming ieder jaar wat lager en 's zomers ieder jaar wat minder. Geen overtollige luxe zoals als zonweringen. Terug naar het typemachine om stroom te sparen. Een flinke millieuheffing om met inkt vervuild papier op te ruimen. etc. etc. Hoe durft men zo'n grote mond op te zetten als je van belastingcentjes je salaris ontvangt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Hoog tijd dat LTO deze "hoogleraren" gaat dagvaarden en aanklagen wegens smaad en laster van de landbouwsector.

 • no-profile-image

  gert

  Arrogantie van lieden wiens salaris voortreffelijk is gewaarborgd en een neerbuigende houding aannemen tegenover hardwerkende ondernemers die worden doodgeknuffeld met allerlei onzinnige regelgeving

 • no-profile-image

  Gaatze de Vries

  Bliksum Piebe,

  Wêr moat 't hinne mei dizze wrâld? Oansjoen dat elkenien sichself 't leafst hat, moatte jo goed op je eigen sels pasje...

  Jongerein fan hjoed te dei!!

  Gaatze

 • no-profile-image

  gert

  De universiteit van Wageningen is een miljarden verslindend instituut met veel onzinnige onderzoeken om veel onderzoekers en wetenschappers aan het werk te houden,het heeft wel wat van een sociale werkplaats.Ze hebben er blijkbaar behoefte aan, om af en toe naar hardwerkende boeren te trappen om zichzelf op een voetstuk te plaatsen

 • no-profile-image

  joost

  Vervelend he, al die waarheid.
  Meer, meer , meer, dat is het enige wat jullie willen, nog meer dieren, nog meer stront en nog meer bodemvervuiling en nog denken dat ze het zo goed doen in Nederland.
  Zeker het vieste landje uit Europa.

 • no-profile-image

  Carlo simpel

  ook vandaagin het nieuws:Het LEI ziet de biomarkt nog groeien ,ook in de exportrichting.
  Minder stikstof gaat in de richting van bio richtlijnen.
  Dus ga bio :betere prijs,minder overproductie,op termijn vruchtbare grond meer lol in je werk.

  Free yourself.

 • no-profile-image

  Niet gek

  Iemand die goed eet heeft weerstand!
  Een plant die goed gevoed wordt heeft weerstand. We zien steeds meer ziektes als gevolg van slechte of te weinig voeding! Laat die gekke is een keer ophouden met die onzin. Moet alles kapot? Is dat de bedoeling? Gewoon door boeren met twee benen op de grond!

 • no-profile-image

  maarten

  deze "beste mensen" hebben dus kennerlijk geen verstand van zaken.... kijk eens goed naar de weides... 10 jaar terug zag je nog mooie donkergroene weides, maar die zie je nu niet meer. dit duidt dus dat er veel (maar dan ook echt VEEL) te weinig stikstof op het land komt... doodzonde, want nu gaat de kwaliteit van het voedergewas achteruit. jammer........

 • no-profile-image

  landbouwer

  Struik en Lammers vergeten gemakshalve dat hier in Nederland de opbrengsten van de grond vele malen hoger zijn dan elders in Europa, dat verklaart de aanvraag van de derogatie volledig.

 • no-profile-image

  huub

  Dit is toch belachelijk..ik ben in veel europese landen geweest, en ook daarbuiten, en nergens gaat men zo goed om met mineralen als in nederland..
  alle extra transportbeweging door het niet verlengen van de derogatie, is dat niet schadelijk?

 • no-profile-image

  Harm

  Ik heb nu ook verschrikkelijk veel lol. Lekker rustig, lekker zwemmen en genieten van het mooie weer. De Er blijkt veel minder weg te spoelen naar het grondwater. Met het gebruik zoals de boeren dat hier doen mag er best wat meer bemest worden. Dat moesten ze overal doen, dan groeide er zelfs graan in de sahara.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.