Home

Achtergrond 5 reacties

Aanmelding vertrekregeling RFC open

Leden van de coöperatie FrieslandCampina (RFC) kunnen zich aanmelden voor de vertrekregeling die is afgesproken met de Europese Commissie. Dit heeft de coöperatie bekendgemaakt aan de leden.

Hoewel de regeling nog niet gereed is en ook alle voorwaarden nog niet helder zijn, kunnen melkveehouders die weg willen zich toch opgeven.

Vertrekkende leden krijgen volgens afspraak een premie mee van 5 euro per 100 kilo geleverde melk. Wie zich nu aanmeldt, kan op zijn vroegst over drie maanden weg en overstappen naar een ander bedrijf. Voor het vertrek is een ontheffing nodig van de leveringsplicht voor de rest van het jaar. De andere voorwaarden zijn onbekend. Biologische boeren kunnen niet meedoen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerard

  Bio boeren mogen niet weg,.. nee anders blijft er geen bio boer bij die cooperatie haha.

 • no-profile-image

  campinaboer

  Je moet nog minimaal drie jaar die melk leveren aan een andere fabriek anders moet je de vertrkpremie terug betalen.

 • no-profile-image

  Pieted

  Kun je weg gaan bij Campina, vertrekpremie beuren en het quotum verkopen of moet je blijven produceren?

 • no-profile-image

  Ton

  Wat coulant, een premie krijgen als je vertrekt. Dit is tegen overgestelde wat veel melkveehouders meegemaakt hebben. Daar kwamen lange rechtzaken aan te pas om hun ledenkapitaal terug te krijgen bij hun vertrek. Dit past niet bij een fatsoenlijke cooperatie! Eerlijkheid en verantwoordelijkheid en respect voor elkaar is van groot belang. Een grote organisatie dient een voorbeeldfuctie te hebben, maar het is vaak een machtsspel. Als je in het veld hoort dat mensen die moeten verhuizen met hun bedrijf naar een ander gebied, wat er door de melkfabrieken problemen gemaakt worden wie er de melk haalt. Als de cooperatie voldoende melk heeft willen ze de melk niet. Als ze hem kunnen gebruiken moeten ze hem hebben, dan zijn alle middelen toegestaan. Er zijn leden gestopt in Nederland met melken en de zonen naar het buitenland verhuist en daar een melkveebedrijf gekocht. Sommigen hebben daardoor grote problemen met de Nederlandse cooperatie, achteraf gekregen. Zij wilden daar de melk ook ophalen. Het was door de eigenaar op tijd telefonisch in vertrouwen gemeld dat hij stopte en dat de zoon in Duitsland een bestaand melkveebedrijf gekocht had. Maar wat bleek er kwam geen reactie meer vanuit (C). Maanden later toen de melkleveratie stopte op het bedrijf, toen de koeien vertrokken en de zoon al maanden op het nieuwe bedrijf bezig was, stonden ze op de stoep om de melk in het buitenland. Dat zij (C)geen intresse in de melk getoont hadden in al die voorgaande maanden speelden geen rol. Zij moesten nu de melk hebben en anders boetes. Zij wilden het uit proberen hoe ze met zulke situaties in de toekomst om moeten gaan, waren de woorden van de tussenpersoon van de cooperatie. Hij stond snel buiten toen hij bleef dreigen. Schijnbaar werkte dat bij die cooperatie op deze manier! De eigenaar die zelf lid was heeft toen meteen zijn lidmaatschap opgezegd. Nooit meer was zijn antwoordt! Of hij naar zijn ledenkapitaal kan fluiten is nog de vraag naar al die jaren. De rechter moet nog uitspraak doen. Het komt hard aan als je altijd een positief ingesteld cooperatief iemand bent, en je zo in de rug wordt geschoten. Het vertrouwen is helemaal weg.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Niet dringen!!!!! "Loop niet zo hard daar vooraan"------ "Duw niet zo hard daar achteraan".

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.