Home

Achtergrond 209 x bekeken 2 reacties

AID gaat Varkensbesluit strenger controleren

De Algemene Inspectiedienst (AID) gaat de komende maanden extra controleren op de naleving van het Varkensbesluit.

De dienst kondigt aan bij overtredingen strenger op te treden dan hij eerder deed. De komende tijd zullen ongeveer driehonderd varkensbedrijven bezoek kunnen verwachten van de AID. Volgens een woordvoerder gaat het voor een deel om een willekeurige steekproef, maar ook om controles na meldingen en om hercontroles op bedrijven waar eerder iets niet in orde bleek.

Aanleiding voor de campagne is volgens de AID de matige naleving van het Varkensbesluit. "Er is gewoon te vaak iets mis", aldus de woordvoerder. Bijna de helft van de bedrijven zou het Varkensbesluit op één of meerdere punten niet goed naleven.

Door de controlecampagne aan te kondigen hoopt de AID te bereiken dat varkenshouders worden wakker geschud en snel maatregelen nemen om de ernstige tekortkomingen aan te pakken. De controlecampagne zal zich richten op afleidingsmateriaal, licht, watervoorziening en de spleetbreedte van de roosters in de stallen. De dienst meldt dat hij strenger op zal treden dan in voorgaande jaren.

Procesverbaal

De AID wijst er op dat het niet naleven van het Varkensbesluit kan leiden tot een procesverbaal en korting op inkomenssteun. Korting op inkomenssteun geldt dan voor de grondgebonden activiteiten van een bedrijf. In de cross compliance-regels (de randvoorwaarden om in aanmerking te komen voor inkomenstoeslag) wordt het dierenwelzijn expliciet genoemd.

In het Varkensbesluit staat onder meer dat alle varkens de beschikking moeten hebben over voldoende afleidingsmateriaal. Een een ketting is niet voldoende. Er moeten ook andere materialen beschikbaar zijn voor afleiding, volgens de AID.

Verder moet in de hokken sprake zijn van een dag- en nachtritme in het lichtregime, met overdag voldoende lichtintensiteit. Verder controleert de inspectiedienst van het landbouwministerie bijvoorbeeld op voldoende vers water.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Zo is dat, aanpakken die misstanden.

  • no-profile-image

    John

    Slecht idee met het oog op de Mexicaanse griep op deze manier verhoog je de kans dat de varkens stapel in Nederland wordt besmet met H1N1 virus!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.