Home

Achtergrond 433 x bekeken 5 reacties

Zuivelsteun kost EU 600 miljoen euro

De zuivelmarktmaatregelen die de Europese Commissie sinds begin november vorig jaar heeft genomen, kosten tezamen zo’n 600 miljoen euro.

Deze schatting maakte medewerker Martin van Driel van de Europese Commissie op een bijeenkomst van het Europees Sociaal en Economisch Comité in Brussel.

De kosten komen voor rekening van exportrestituties, interventie, particuliere opslag en opslagvergoedingen. Tijdens de bijeenkomst werd de Europese Commissie ervan beschuldigd dat die de oorzaak is van alle problemen in de melkveehouderij en de zuivelsector. Iets dat de Commissie stellig ontkende.

Niet alle kosten zijn overigens al daadwerkelijk gemaakt. Een deel van de begrote uitgaven is nog slechts bestemd, maar moet nog tot uitbetaling komen.

Het effect van deze maatregelen is volgens kenners van de zuivelmarkt dat deze wel hebben geholpen om de EU-markt enigszins tot rust te brengen, maar anderzijds zijn de prijzen er ook nog niet door gestegen.

Verhoging export-restituties

Sommige lidstaten van de EU dringen ondanks de steun aan op verdere verhoging van de export-restituties voor vooral melkpoeder en boter. Zo heeft Ierland al aangekondigd dat het een formeel verzoek hiertoe zal indienen bij het morgen te houden beheerscomité zuivel. Dit verzoek lijkt weinig kans te maken.

Wel lijkt de Europese Commissie nu bereid om de restitutiegrens voor kazen te verlagen. Momenteel zijn de regels zodanig dat voor kaas goedkoper dan 2.300 euro per ton geen exportrestituties worden toegekend. De zuivelsector probeert daar al een aantal maanden lang verandering in aan te brengen.

De Commissie stelt ook voor om de uitbetalingstermijn voor toegekende restituties aanzienlijk te bekorten. Nu duurt het vaak 140 dagen voordat de Europese Commissie restitutiegelden overmaakt aan exporterende bedrijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede boer

  Effe rekenen nu. € 600 miljoen steun op een totale melkproductie in de EU van 148 miljard liter. Volgens mijn rekenmachientje is dat 0,4 eurocent per liter. Alsof dat een bijdrage levert voor het verzachten van de financiële problemen in de melkveehouderij.

 • no-profile-image

  paul

  het enige wat helpt is productiebeperking

 • no-profile-image

  piet

  Beste pluimveehouder, je kunt ook je kipjes weg doen en melkkoeien gaan houden. Niemand die je tegen houdt als je denkt dat het zo'n winstgevende sector is.......

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  En weer worden de melkveehouders geholpen, waneer krijgen de pluim en varkenshouders eens wat?

 • no-profile-image

  peeters

  Weg laten die onzin dat de helft er maar mee stopt. Dan gaan de prijs tenminste de goede kant uit. Geld voor alle sectoren .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.