Home

Achtergrond 291 x bekeken 9 reacties

Zuivelmarkt stabiel zonder zicht op groei

De markt voor zuivelproducten lijkt zich te stabiliseren. Maar het ziet er nog niet naar uit dat de markt zal aantrekken. Dat blijkt uit het marktbericht van het Productschap Zuivel (PZ).

De ingreep van de Europese Commissie om door interventie de prijsdruk van de markt te halen heeft zijn effect gesorteerd. Er is inmiddels 133.000 ton boter via interventie en de particuliere opslag uit de markt gehaald. Er is ook nog eens 133.000 ton mager melkpoeder opgekocht. De interventie komt neer op ongeveer 1,4 procent van de melkproductie van de 27 Europese lidstaten.

Of de prijs aantrekt hangt voor een groot deel van de ontwikkeling van de melkproductie wereldwijd ten opzichte van de afnemende vraag. In Nederland is in de eerste drie maanden van dit jaar bijna 2,8 miljard melk afgeleverd. Dat is eentiende procent minder dat in dezelfde maanden van het vorig jaar. De vet- en eiwitpercentages waren iets hoger en komen uit op respectievelijk 4,51 en 3,53 procent.

De totale aanvoer in maart van dit jaar was een fractie hoger dan in dezelfde maand van het vorig jaar. De melk werd minder omgezet in kaas en meer in boter, mager melkpoeder en niet-mager melkpoeder. De productie van gecondenseerde melk nam fors af.

De export van kaas neemt in kilo’s toe, maar de prijs is drastisch gedaald, waardoor de exportwaarde vergeleken met vorig jaar met 14 procent afnam tot in totaal iets meer dan een half miljard euro in de eerste drie maanden van dit jaar. De Nederlandse kaas doet het naar verhouding iets beter dan buitenlandse kaas, met een daling van 12 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ook de LTO roept aan de voordeur "quotum eraf", en aan de achterdeur "melkaanvoer reguleren" : een andere naam voor "quotum erop". Dan gaat het erop lijken, dat.........

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Kalverhouder, als je bij deze nuka- en melkpoederprijzen naar de melkveehouders meent te moeten schoppen, wens ik je veel succes als bovenstaande prijzen een eer keer gaan stijgen. Ik heb dan geen grientje medelijde met je als je het dan niet meer kunt bolwerken, als het bij deze prijzen al maar amper lukt.

 • no-profile-image

  Kalverhouder

  Het is echt geen schoppen naar de melkveehouderij, maar in deze tijd van gemeenschappelijk huilen is er voor de kalverhouderij gelukkig nog 1 lichtpunt aan de horizon; lage zuivelprijzen. Als die hoog waren ging ik zeker weten met mn trekker naar Brussel!

 • no-profile-image

  Kalverhouder

  Die nuka's zijn al duur zat, dus het scheelt dat de melkpoeder nog betaalbaar blijft.

 • no-profile-image

  paul

  tja, als je constant bijna niks voor de melk beurt, is dat inderdaad heel stabiel.

 • no-profile-image

  gert

  de quotering eraf zal leiden tot een kaalslag op het europese platteland, die in feite nu al aan de gang is,de enige oplossing is een quotering invoeren van bv. 5 a 10% om nog een fatsoenlijke melkprijs te krijgen,maar sommige boeren willen alleen maar veel melk leveren en komt de melkprijs op de tweede plaats

 • no-profile-image

  veehouder

  Ik denk dat het een wereldwijd probleem is, of nergens quotum zodat we allemaal op de rollercoaster (prijs-schommelingen) mee kunnen rijden, of wereldwijde quotering zodat we allemaal wat hebben.

  Wat we ook kunnen doen is wereldwijd stoppen met ons eten om te zetten in brandstoffen (ethanol) en daardoor ook de vervuiling veminderen (iedereen weet nu onderhand wel dat een liter ethanol al meer vervuiling oplevert alleen aan de produktie all dan dat een liter benzine of diesel doet als hij gebruikt is)
  Dit zou drastische positieve gevolgen hebben voor de voerprijs, zo'n paar duizend jaar geleden heeft god ons geleerd dat we voor 7 jaren granen op voorraad moeten hebben, en wat doen wij hier........ wij stoken de granen door onze veel te grote auto's heen in plaats van er zuinig op te zijn en met kleinere diesel-auto's rond te rijden (net als 2 op de 3 bmw's in europa op diesel rijdt)

  Wat heeft al deze praat met de melkprijs te maken?? goede vraag, maar hier is in ieder geval de markt op hol geslagen op de zelfde dag dat ze de ethanol produktie begonnen op te voeren. " do the math yourself, and you will figure it out "

 • no-profile-image

  uit het oosten (komen de wijzen

  1,4 % van het europees Quotum is er op dit moment in de interventie gestopt. Dit heeft de melkprijs doen stabiliseren wordt er geschreven. Wanneer we de quotering met 3 of 4 procent terug brengen moet dit toch een gigantisch positief effect op de melkprijs hebben. Het aanbod moet op de vraag worden aangepast, dat kunnen we niet als individuele boer. Hiervoor hebben we onze overkoepelende organisaties nodig die dit centraal leiden. Organisaties neem uw verantwoordelijkheid en zorg ervoor dat u uw eigen leden elkaar niet laat uitmoorden. Doorgaan tot uw collegaboer moet stoppen omdat je net die 20 koeien meer kunt houden. (deels geluk deels goed managment). Zo is het de afgelopen jaren met de varkenshouders en de akkerbouwers vergaan. Naar jarenlag hard werken geen gouden handdruk maar het verplicht moeten afhaken omdat financieel er geen redden meer aan is. Te triest voor woorden dat er geen greintje solidariteit is. Solidariteit die ons allemaal ten goede zou komen. Een goede melkprijs laat het toe om te investeren in melkquotum. Het betekend voor stoppende boeren een goed pensioen. Tevens blijft er voor de blijvende boer een mogelijkheid om groter te groeien. Ik heb er geen enkele moeite mee dat een tot dan toe hard werkende boer die gaat stoppen, een goed pensioen krijgt toe bedeeld als hij zijn bedrijf gaat verkopen. Prima, dik verdiend. Ik heb daar een beter gevoel bij dan alle bobo's die zich met miljoenen verrijken middels witte boorden criminaliteit. In de achterhoek zeggen we leven en laten leven. Vaak proef ik de mentaliteit van: Laat de ander maar omvallen wij doen het toch beter, kopen we de buurman er wel bij. Een beetje erg arrogant. Maar op een dag koopt jouw buurman jouw bedrijf. Misschien dat je bij de woningstichting dan nog een huurhuisje kan krijgen. (Een gouden handdruk is er dan niet bij). Marktwerking is ook een goede prijs afdwingen voor het produkt dat je op de markt zet. En juist daarvoor hebben we elkaar nodig. Ondernemen is ook aanbod afstemmen op de vraag. En je zelf ook de vraag stellen hoe doen we dat met elkaar. In het wilde weg produceren heeft geen enkele zin.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Aan de voordeur verkondigt de Europese Commissie "quotum eraf" , aan de achterdeur roomt ze door interventie de melkplas af, waarmee ze in feite zegt "quotum erop".

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.