Home

Achtergrond 159 x bekeken

Zuid-Korea rouwt

De autoriteiten in Zuid-Korea hebben vrijdag 15.000 agenten ingezet tijdens de uitvaart van oud-president Roh Moo-hyun (62) uit angst voor anti-regeringsprotesten.

Vrijdagochtend vertrok de begrafenisprocessie van zijn woning Bongha naar de hoofdstad Seoul, ruim 450 kilometer verderop. Zuid-Koreanen stonden massaal langs de weg om een glimp op te kunnen vangen van de zwarte Cadillac, zo was te zien op CNN. Veel Zuid-Koreanen huilden, anderen stonden stil te kijken. Op het centrale plein vindt een ceremonie plaats om de president, die zelfmoord pleegde, een laatste eer te bewijzen.

Duizenden belangstellenden wonen de plechtigheid bij in een zee van gele petjes en ballonnen, de kleur van de volksbeweging van de oud-president. Roh wordt met zijn bescheiden komaf gezien als president van het volk. Na de ceremonie rijdt de begrafenisstoet verder naar het crematorium, waar Roh vrijdag wordt gecremeerd. Hierna wordt de as teruggebracht naar Bongha.

Roh, president van 2003 tot 2008, sprong zaterdag tijdens een wandeling met een medewerker van een klif nabij zijn woning. Hij werd verdacht van corruptie. Op zijn computer stond een afscheidsbriefje. Daarin stond dat de oud-president zijn leven moeilijk vond. Ook verontschuldigde hij zich voor de problemen die hij heeft veroorzaakt. Roh, president van 2003 tot 2008, werd verdacht van corruptie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.