Home

Achtergrond 245 x bekeken

Zuid-Holland zet 188 hectare onder water

De Leenherenpolder, een 188 hectare groot landbouw­gebied aan het Haringvliet (Hoek­se Waard), wordt ingericht als nat getijdengebied. De Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van LNV heeft de grond voor Zuid-Holland aange­kocht.

De ceremoniële overdracht vindt vandaag plaats. Aankoop en inrichting kosten 10 tot 15 miljoen euro, zegt een woordvoerster van de provincie. Dit wordt betaald uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG), een gezamenlijke pot van rijk en provincies.De Leenherenpolder kent één eigenaar, de Stichting Weeshuis der Hervormden te Schiedam.

In het gebied zitten drie pachters. Eigenaar en pachters zijn eind april al akkoord gegaan.Twee pachters, beiden akker­bouwer, hebben elk 57,5 hectare ruilgrond gekregen in het nabije Zuid-Beijerland. Volgens zaak­waarnemer Schep wilden zij het, als pachter, niet laten aankomen op een onteigeningsprocedure.

De derde pachter, vleesveehou­der en natuurbeheerder Freek Ampt, wordt financieel gecom­penseerd. Volgens Ampt een scha­mele pleister op de wonde, omdat hij nergens anders zulke natuur­grond kan krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.