Home

Achtergrond 197 x bekeken

Ziekzoekrobot om tekort aan mankracht op te vangen

PPO Bloembollen, onderdeel van Wageningen UR, voert testritten uit met de ziekzoekrobot in proefvelden met tulpmozaïekvirus besmette tulpen.

Dit is de eerste stap om het ziekzoeken, dat nu nog door bollentelers en hun medewerkers wordt gedaan, te mechaniseren.

Hoewel het onderzoek nog in een vroeg stadium is, heeft PPO-onderzoeker Joop van Doorn hoge verwachtingen. "Op den duur komt er een machine die GPS-gestuurd dag en nacht tulpenvelden doorzoekt naar ziekte en de aantasting ook direct behandelt." PRI Biometris, ook onderdeel van WUR, ontwikkelt de cameratechniek en software hiervoor.

De menselijke ziekzoeker sterft uit, vertelt Van Doorn. "Er zijn er veel te weinig om in zes weken door het gewas te lopen. Voor goed ziekzoeken is deskundigheid nodig." Als een machine dit werk overneemt, wordt een personeelsprobleem het hoofd geboden.
Het initiatief voor de robot kwam jaren geleden van teler Piet Apeldoorn uit Egmond. "Telers hebben een vooraanstaande rol in dit project", zegt Van Doorn.

De ziekzoekrobot, die hij wat oneerbiedig omschrijft als 'veredelde kinderwagen', maakt speciale foto’s van het gewas. Deze foto’s worden na computeranalyses vergeleken met praktijkwaarnemingen en laboratoriumproeven. Aan het eind van het jaar wil PPO de resultaten bekendmaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.