Home

Achtergrond 2 reacties

ZLTO op bezoek

Een groep ZLTO'ers is op ons bedrijf geweest. Het was een interessante ochtend. Als collega's je bezoeken, weet je dat er verrassende vragen komen. Die zaten er nu ook weer bij.

Enkele weken geleden bezocht een groep van 11 ZLTO- mensen ons bedrijf. Een dergelijk aantal mensen betekent dat de kantine bomvol is met zittende en staande mensen en ook dat het koffie-apparaat flink pruttelt. Het leuke van groepen die dicht bij de varkenshouderij staan, is dat er vele vragen komen en er eigenlijk vanzelf een soort presentatie over de Hongaarse varkenshouderij volgt.
Vragen over kosten, opbrengsten, kansen, bedreigingen zijn inmiddels routine. Ik zit hier immers al een tijdje en heb vele bezoekers gehad. De ZLTO groep had ook enkele stevige nadenkers. Zo vroeg iemand ’Ronald, je bent 6 jaar weg uit de Nederlandse varkenssector, hoe kijk jij nu tegen die varkenssector aan? Hoe moet die zich verder ontwikkelen?’
Dat is een lastige vraag. Naar mijn mening onderscheidt de Nederlandse varkenshouder zich door technisch zéér goed te draaien en die resultaten continu te verbeteren. Zeugen die 30 biggen per jaar eruit poepen én groot brengen is over een aantal jaren normaal. De Denen kunnen dat overigens óók.

Vanwege een woord op slot

Behalve technisch super draaien is schaalvergroting een optie om de kosten te drukken. Schaalvergroting is daardoor onvermijdelijk, het is gewoon een economische wetmatigheid. En dáár dreigt volgens mij het zwaard van Damocles.....
Nederland is een welvarend land. Een klein, en erg vol land. En veel mensen hebben er een duidelijke mening, en ze menen er veel rechten te hebben. Het gevolg is dan ook dat grootschalige veehouderij bijkans onmogelijk wordt gemaakt en door één woordje (megafarm) op slot gezet. Dit komt vooral omdat 95% van de Nederlanders onwetend is over de varkenshouderij. Een bedrijf met 1.000 zeugen klinkt in hun oortjes natuurlijk al mega, maar kan nog net door de beugel. Maar een mesterij met 10.000 vleesvarkens is absoluut not-done..... Terwijl dat qua inkomen en omvang eigenlijk vergelijkbaar is. Het gevolg is dat er in Nederland meer en meer biggen worden gemaakt. Zeugenbedrijven groeien tot een schaal van 1.000 - 2.000 zeugen op één locatie, en grote varkensfamilies hebben meerdere locaties. Biggen gaan massaal op de export. Het is natuurlijk een versimpelde voorstelling van mij, maar het is 200% zeker dat er meer en meer biggen richting Centraal Europa moeten. En daar zullen relatief meer varkensmesterijen ontstaan, wat ook prima kan want er is plek zat en Centraal Europa is rijk aan granen en grond die schreeuwt om bio-varkensmest.

Bloggen is leuk

Een tweede verrassende vraag: ’Waarom schrijf je weblogs voor Boerderij.nl?’ Tsja, voor de centen hoeft het niet, want de redactie omschrijft de vergoeding als: ’daar kun je twee keer per jaar prima van uit eten'.
Nee, het schrijven van een weblog is gewoon leuk, ik zie het als een hobby, en een weblog kost me 30 minuten als het hoofd enaar staat. En je moet doen wat je leuk vindt. Daarnaast zijn er vele positieve reacties, en die zijn als slagroom op het ijs. Doe mij maar walnoten-roomijs van de Makro..... potjandorie wát lekker! Toch maar weer eens naar Nederland binnenkort.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gekend bij de Redactie

  Ronald !

  Ik ken nog een ander verhaaltje !
  Het brengt één paar maal per jaar taart en koffie op voor enkelen ... .
  ps. hopelijk sponsert het binnekort geen dieet ... .

 • no-profile-image

  corne van den boogaart

  Beste Ronald

  Nog bedankt voor je gastvrije ontvangst van onze studiereis
  De koffie en de broodjes heb ik zeer gewaardeerd ook de rondleiding op je bedrijf gaf een goed beeld van hoe het was en wat je er van gemaakt hebt.
  Maar vooral het gesprek met jou over je persoonlijke ervaring je visie over het oosten en vooral Hongarije heeft een grote bijdrage geleverd aan het succes van onze reis.
  De openheid waarmee je de handel en de wandel vertelde stond mij wel aan.
  Succes met je bedrijf, fam enz. en blijf schrijven ook al is het voor een fooi
  Groeten corne vd Boogaart

Of registreer je om te kunnen reageren.