Home

Achtergrond 175 x bekeken

Wisselkoersen blijven redelijk stabiel

Net als vorige week bleven wisselkoersen nagenoeg gelijk, hetgeen voor de export van agrarische producten in ieder geval enige zekerheid biedt.

De waarde van de dollar daalde licht ten opzichte van de euro, met 0,7 procent. Een euro was vandaag zo'n 1,35 dollar waard. Er kwam wel druk op de koers van de euro nu de belangrijkste economie in de eurozone, Duitsland, het eerste kwartaal met 3,8 procent is geslonken ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is veel meer dan analisten hadden verwacht. Het Duitse bruto binnenlands product is de laatste veertig jaar niet zo sterk gekrompen. De werkloosheid steeg bovendien voor de zesde maand op rij, naar 8,3 procent van de beroepsbevolking.

Economisch herstel hangt het meest af van herstelmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) en Duitsland. Duitsland steekt meer dan 80 miljard in de economie, maar de ECB heeft in de ogen van veel analisten slechts halfslachtige maatregelen aangekondigd. De renteverlaging naar 1 procent wordt verwelkomd, maar de ECB zoekt nog steeds naar andere middelen om de consumptie en kredietverlening aan te zwengelen.

De drie maanden Euribor rente daalde 5 procent tot 1,25 procent. De rente ligt daarmee op een kwart van een jaar geleden. Banken lenen ondertussen volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) adequaat uit aan het bedrijfsleven. De uitstaande kredieten van alle banken bedroegen in maart 260 miljard euro, 7 miljard euro minder dan een jaar geleden. Volgens de DNB is het echter gebruikelijk dat het cijfer fluctueert en kan de daling verklaard worden door een teruggevallen vraag. Banken ontkennen zwaardere eisen te stellen. ING claimt meer geld uit te lenen dan een jaar eerder.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.