Home

Achtergrond 158 x bekeken

Wilders op Britse zwarte lijst?

Groot-Brittannië heeft vandaag voor de eerste keer een zwarte lijst gepubliceerd van mensen die recentelijk de toegang tot het land zijn geweigerd.

Waarschijnlijk staat PVV-kamerlid Geert Wilders op de lijst, maar zeker is dat niet.

De Britse overheid publiceert een dergelijke lijst voor het eerst om aan te geven welk gedrag en opvattingen niet worden getolereerd. Het gaat om 22 personen die persona non grata zijn verklaard, maar slechts zestien namen staan op de lijst vermeld. Zes worden niet vermeld "in het openbaar belang'', aldus minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith.

De Nederlandse regering tekende in februari protest aan bij Groot-Brittannië toen Wilders de toegang werd geweigerd. Wilders wilde op uitnodiging van een Brits parlementslid zijn anti-Koranfilm Fitna vertonen in het Hogerhuis. De Britten ontzegden Wilders de toegang omdat hij volgens hen door zijn uitspraken over moslims en hun geloof een bedreiging voor de openbare veiligheid vormt. Hij werd tegengehouden bij de grenscontrole op de Londense luchthaven Heathrow.

Op de lijst staan wel de namen van onder anderen de homofobe Amerikaanse priester Fred Waldron Phelps, Hamaslid Yunis al-Astal, de extremistische jood Mike Guzovsky, de voormalige baas van de Ku Klux Klan Stephen Donald Black en de neonazi Erich Gliebe.

"Het is belangrijk dat de mensen onze normen en waarden begrijpen en weten welke zaken iemand ongewenst maken in ons land'', aldus Smith.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.