Home

Achtergrond 187 x bekeken

Werknemers betogen massaal bij EU tegen crisis

Naar schatting 40.000 mensen nemen vandaag in Brussel deel aan een grote Europese vakbondsdemonstratie tegen de gevolgen van de economische crisis.

Onder de deelnemers zijn veel Nederlanders. De FNV is met circa duizend mensen aanwezig; van de CNV is nog geen aantal bekend, aldus secretaris-generaal John Monks van de organiserende Europese vakbondsorganisatie ETUC vlak voor de betoging.

De vakbeweging wil meer steun voor werklozen en meer herstelplannen. "Wij beginnen donkere wolken te zien waar de banken licht aan het einde van de tunnel zien'', zei vakbondsvoorman John Monks. "We willen minstens evenveel steun voor de werknemers als de banken hebben gekregen.''

Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten, telt vooralsnog zeshonderd FNV'ers in Brussel. Onder hen zuivelwerknemer Sjef Welles (57) en zijn dochter Jolanda Vulling-Welles (25), die in de ochtend met een FNV-bus uit Limburg naar Brussel zijn gegaan. "We demonstreren hier voor een socialer Europa, omdat wij jongeren momenteel onze banen verliezen'', zegt Jolanda, die overigens zelf niet vreest voor haar baan bij de Wibra in Weert.

Bij de betoging in Brussel zijn onder anderen lijsttrekkers Thijs Berman (PvdA) en Dennis de Jong (SP) aanwezig. Berman vindt dat de Europese Commissie te veel werkt aan een liberale markt in Europa: "De sociaaldemocratische fractie is de afgelopen periode het enige tegenwicht van formaat geweest voor de Europese Commissie. Het aanpassen van de dienstenrichtlijn is een van onze resultaten: gelijk loon voor gelijke arbeid blijft de norm.''

SP-lijsttrekker Dennis de Jong overhandigt de FNV samen met Tweede Kamerleden Sadet Karabulut en Paul Ulenbelt een SP-plan tegen de crisis.

Een soortgelijke betoging had donderdag plaats in Madrid. Zaterdag zijn er demonstraties in Berlijn en Praag. In totaal worden er 250.000 tot 300.000 manifestanten verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.